Ny satsning på digital plattform – förebygger psykisk ohälsa

Ny satsning på digital plattform – förebygger psykisk ohälsa

 Dekorativt element
Nu är hösten här och skolan är igång igen. Ett perfekt tillfälle att testa nya vägar och verktyg för att ge eleverna en så bra grund inför framtiden som möjligt. Tillsammans med AB Lotusmodellen har Thoren Framtid Ronneby nu inlett pilotprojektet Trygga klassen. Genom en digital plattform ska eleverna få ta del av teman och innehåll som förebygger utanförskap och droger bland unga.

Det är AB Lotusmodellen Sölvesborg som har tagit fram plattformen Trygga klassen, med målet att förebygga droger, utanförskap och psykisk ohälsa. Tuffa och svåra ämnen, som kan vara svåra för barn och unga att ta till sig – men viktiga för framtiden.

– Unga människors psykiska ohälsa ökar, och det går snabbt, berättar P-O Mårtensson, VD Lotusmodellen.

– Många unga upplever också att de inte blir tillfrågade om saker som rör deras vardag. Vi måste samarbeta för att stoppa den här utvecklingen. Skolan är de ungas arbetsplats, det förebyggande arbetet startar redan i mellanstadier och fortsätter skoltiden ut, säger han.

Ett efterlängtat verktyg

I den digitala plattformen kan skolan arbeta utifrån nio teman, där varje skolklass väljer vilka teman de vill arbeta med. Där finns även enkäter, frågematerial, faktaunderlag och filmer samlade. Hela arbetet bygger på att skolan, elever, vårdnadshavare och elevhälsan har ett nära samarbete.

För Susanna Harju, specialpedagog på Thoren Framtid Ronneby, är det digitala verktyget Trygga klassen guld värt. Hon har saknat ett effektivt tillvägagångssätt för att lyfta frågor om ämnet.

– Det jag hoppas att verktyget ska ge oss är en gemenskap och ett samarbete i vårt förebyggande och hälsofrämjande arbete på skolan tillsammans med alla elever, vårdnadshavare och personal. Jag tänker att verktyget ska hjälpa oss att lyfta de ämnen som kan kännas svårt att prata om och ge mer kunskap till oss alla i skolan kring psykisk ohälsa, säger Susanna Harju.

Nu ska skolan börja använda Trygga klassen i skolarbetet och testa olika teman. Hösten på Thoren Framtid i Ronneby bjuder därmed på många spännande möjligheter!


FAKTA: DIGITALA VERKTYG PÅ THOREN FRAMTID

På Thoren Framtid är digitala verktyg en viktig del av undervisningen, och våra skolor använder bland annat smartboards och Schoolsoft.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Novellpromenad över ämnesgränserna – gav bättre resultat

Novellpromenad över ämnesgränserna – gav bättre resultat

Thoren Framtid i Ronneby har genom ett ämnesövergripande novellprojekt lyckats höja nivån på högläsningen. Arbetssättet visar hur verkligt, aktivt lärande spelar stor roll för elevernas engagemang och utveckling.– Det var fint att se hur helhjärtat de gick in i det, säger läraren Cornelia Melin.

Läs mer
Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Vi i femman

Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Vi i femman

Klass 5B från Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Sveriges Radios Vi i femman. – Jag har lärt mig nya saker i flera ämnen, säger Alicia, som var en av deltagarna.

Läs mer
Thoren Framtid i Ronneby vidare i Vi i femman

Thoren Framtid i Ronneby vidare i Vi i femman

2 508 klasser och 50 170 femteklassare deltog i uttagningarna till Vi i femman 2024. Nu är det klart vilka som går vidare!

Läs mer