5-årsjubileum för lyckade restaurangprojektet

5-årsjubileum för lyckade restaurangprojektet

 Dekorativt element
Ännu ett år, ännu en framgång för Thoren Framtid Ronnebys case ”Restaurangen”. På slutföreställningen kunde allmänheten ta del av elevernas fina restaurang-prototyper, men de största vinnarna var återigen eleverna som fått förankra flera viktiga ämneskunskaper i ett verkligt arbete.

Att kombinera teori och praktik samt arbeta nära verkligheten är något Thoren Framtid alltid jobbat hårt med. Det är femte året som skolan genomfört det ämnesövergripande projektet ”Restaurangen”, som inneburit att eleverna i årskurs 8 skapat och presenterat fiktiva restauranger.  

Innan den slutliga mässan i Brunnsparken krävdes ett noggrant arbete som utvecklade många ämneskunskaper. Eleverna valde nisch för restaurangen, designade konceptkläder, tog fram möbler samt skrev menyer på svenska och engelska. På såsätt bakades ämnena matematik, slöjd, hemkunskap, musik, bild, teknik och språkin i arbetet.

– Syftet var att ge en känsla av ”varför lär jag mig det här ämnet?”. De lärde sig exempelvis skalning och fick samtidigt applicera det till riktiga möbel-modeller. Det gav på samma gång verklig erfarenhet av matematik, bild, slöjd och teknik, berättar pedagogen Cornelia Melin.

Lär sig på ett tydligare sätt

Melin förklarar att det ämnesövergripande och verklighetsnära tillvägagångssättet skapar en tydligare diskussion i klassrummet och innebär ett enklare pedagogiskt arbete, eftersom eleverna får ett mer konkret mål med undervisningen. Några elever vi pratar med håller med om att projektet hjälpt dem: 



– Vi har lärt oss mer och på ett roligare sätt. Vi har varit mer sociala, säger de.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Novellpromenad över ämnesgränserna – gav bättre resultat

Novellpromenad över ämnesgränserna – gav bättre resultat

Thoren Framtid i Ronneby har genom ett ämnesövergripande novellprojekt lyckats höja nivån på högläsningen. Arbetssättet visar hur verkligt, aktivt lärande spelar stor roll för elevernas engagemang och utveckling.– Det var fint att se hur helhjärtat de gick in i det, säger läraren Cornelia Melin.

Läs mer
Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Vi i femman

Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Vi i femman

Klass 5B från Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Sveriges Radios Vi i femman. – Jag har lärt mig nya saker i flera ämnen, säger Alicia, som var en av deltagarna.

Läs mer
Thoren Framtid i Ronneby vidare i Vi i femman

Thoren Framtid i Ronneby vidare i Vi i femman

2 508 klasser och 50 170 femteklassare deltog i uttagningarna till Vi i femman 2024. Nu är det klart vilka som går vidare!

Läs mer