5-årsjubileum för lyckade restaurangprojektet

5-årsjubileum för lyckade restaurangprojektet

 Dekorativt element
Ännu ett år, ännu en framgång för Thoren Framtid Ronnebys case ”Restaurangen”. På slutföreställningen kunde allmänheten ta del av elevernas fina restaurang-prototyper, men de största vinnarna var återigen eleverna som fått förankra flera viktiga ämneskunskaper i ett verkligt arbete.

Att kombinera teori och praktik samt arbeta nära verkligheten är något Thoren Framtid alltid jobbat hårt med. Det är femte året som skolan genomfört det ämnesövergripande projektet ”Restaurangen”, som inneburit att eleverna i årskurs 8 skapat och presenterat fiktiva restauranger.  

Innan den slutliga mässan i Brunnsparken krävdes ett noggrant arbete som utvecklade många ämneskunskaper. Eleverna valde nisch för restaurangen, designade konceptkläder, tog fram möbler samt skrev menyer på svenska och engelska. På såsätt bakades ämnena matematik, slöjd, hemkunskap, musik, bild, teknik och språkin i arbetet.

– Syftet var att ge en känsla av ”varför lär jag mig det här ämnet?”. De lärde sig exempelvis skalning och fick samtidigt applicera det till riktiga möbel-modeller. Det gav på samma gång verklig erfarenhet av matematik, bild, slöjd och teknik, berättar pedagogen Cornelia Melin.

Lär sig på ett tydligare sätt

Melin förklarar att det ämnesövergripande och verklighetsnära tillvägagångssättet skapar en tydligare diskussion i klassrummet och innebär ett enklare pedagogiskt arbete, eftersom eleverna får ett mer konkret mål med undervisningen. Några elever vi pratar med håller med om att projektet hjälpt dem: – Vi har lärt oss mer och på ett roligare sätt. Vi har varit mer sociala, säger de.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Thoren Framtid i Ronneby vidare i Vi i femman

Thoren Framtid i Ronneby vidare i Vi i femman

2 508 klasser och 50 170 femteklassare deltog i uttagningarna till Vi i femman 2024. Nu är det klart vilka som går vidare!

Läs mer
Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Career Day

Career Day

Den 25 november hade vi en Career Day här på Thoren Framtid i Ronneby. Kolla in filmen från dagen här!

Läs mer