Novellpromenad över ämnesgränserna – gav bättre resultat

Novellpromenad över ämnesgränserna – gav bättre resultat

 Dekorativt element
Thoren Framtid i Ronneby har genom ett ämnesövergripande novellprojekt lyckats höja nivån på högläsningen. Arbetssättet visar hur verkligt, aktivt lärande spelar stor roll för elevernas engagemang och utveckling.– Det var fint att se hur helhjärtat de gick in i det, säger läraren Cornelia Melin.

Eleverna i årskurs 8 på Thoren Framtid i Ronneby fick chansen att bjuda sina föräldrar på en ljudresa till Paris historiska gränder, franska soldater, bönder och adelsmän. Det tack vare ett ämnesövergripande arbete om franska revolutionen.

Skolan närmade sig ämnesinnehållet med en verklighetsnära metod. Och när allt skulle summeras pekade resultaten på en positiv trend för högläsningen.

– Vi kunde se ett antal elever som höjde sig, berättar läraren Cornelia Melin, ansvarig över projektet.

– Jag kommer ihåg de historiska detaljerna bättre nu. Det var enklare att lära sig på det här sättet, säger eleven Rasmus.

Uppgiften berörde svenska och historia, men även en del teknik. Den innehöll flera steg.

* Informationsinsamling
* Skrivande
* Högläsning
* Presentation

Eleverna skrev noveller kopplade till franska revolutionen. De fick sedan läsa in en av klasskompisarnas noveller som ljudbok, utan att veta vems det var.

Nästa steg var att skriva titlar och korta presentationstexter till berättelserna. Dessa skrev de därefter ut tillsammans med QR-koder till ljudfilerna.

Då allt var klart bjöds föräldrarna in till skolan. De fick fika och botanisera bland presentationsbladen. Efter att de skannat koderna kunde de lyssna på novellerna och ta en promenerad runt Brunnsparken.

Cornelia Melin berättar att hon imponerades av flera saker. Att eleverna ville framföra sina klasskompisars noveller så bra som möjligt, insåg att rösten kan vara ett kraftfullt verktyg och satte så pass stor vikt vid uppgiften.

– Det var fint att se hur helhjärtat de gick in i det. Det skapar även samtal hemma vid matbordet. Föräldrarna bjuds sällan in i skolarbetet men det här var en möjlighet att göra det.

– Det var roligt att göra en från grunden simpel uppgift till en sådan här stor grej. Vi blev mer engagerade när vi visste att föräldrarna skulle komma hit och lyssna, säger eleven Rasmus.

– När du först läser på, och sedan skriver ner dina egna idéer så lär du dig bättre, säger eleven Emma, som tar med sig ny kunskap:

– Jag har lärt mig mer om hur det var att leva på den tiden.

Så här ramades några av elevernas berättelser in:

Ludvig XVI:s sista timmar i fängelset:

Tema: Spänning
I Ludvig XVI:s sista timmar i fängelset, kommer du få följa hur han hade det. Det är både lite ledsamt och lite spännande. Här får du veta hur han hamnade i fängelset och vad som händer där inne. Tror du att Ludvig kommer att klara sig?

Revolutionerna Revolutionen

Tema: Skräck/action
I Revolutionera Revolutionen får du följa med Léon där han gör vad som helst för det han tror är rätt. Följ med i hans toppar och dalar och lite till medan han försöker att Revolutionera Revolutionen.

Du är Robespierre

Tema: Drama

Jag sprang snabbt när mannen som visste vem jag var följde efter mig. Han skrek med all sin kraft “Du är Robespierre”

 Dekorativt element

Fler nyheter

Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Vi i femman

Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Vi i femman

Klass 5B från Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Sveriges Radios Vi i femman. – Jag har lärt mig nya saker i flera ämnen, säger Alicia, som var en av deltagarna.

Läs mer
Thoren Framtid i Ronneby vidare i Vi i femman

Thoren Framtid i Ronneby vidare i Vi i femman

2 508 klasser och 50 170 femteklassare deltog i uttagningarna till Vi i femman 2024. Nu är det klart vilka som går vidare!

Läs mer
Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer