Allan tävlar för Sverige i Europeiska Olympiaden i kemi

Allan tävlar för Sverige i Europeiska Olympiaden i kemi

 Dekorativt element
Allan Ismail går på Thoren Framtid Växjö och är en hejare på matematik och naturvetenskapliga ämnen. Nu har Allan som en av sex svenska ungdomar kvalificerat sig till den Europeiska Olympiaden i Tjeckien där han ska tävla i kemi.

Allan Ismail fick tips om tävlingen av sin matte- och NO-lärare Annika Almgren. Han gjorde först kvaltestet och fick sedan åka till Sverigefinalen i Stockholm, som pågick i två dagar och samlade totalt 26 ungdomar från hela Sverige. Där fick eleverna göra både individuella test och gruppövningar och testades i både laborationer och teori.
- Inför tävlingen fick vi reda på vilka områden vi skulle prövas i och inom de områdena läste jag in allt och läste Kemi 1 och 2 (för gymnasiet). Jag tyckte jag var hopplös i tävlingen men det gick ju helt okej, berättar Allan som lyckades så bra att han kvalificerade sig till den Europeiska Olympiaden i Tjeckien i maj.

Totalt ska sex svenska ungdomar åka dit, fyra gymnasieelever och två högstadieelever där Allan alltså ska representera Sverige i kemi. Men först väntar ett träningsläger i Göteborg, dit Allan åker med lite blandade känslor.

- Jag missar tyvärr två andra tävlingar på grund av träningslägret, dels är det en Språkolympiad i tyska och sedan Pythagoras Quest som är en lagtävling i matte, berättar Allan.

Det blir i stället tre skolkamrater från Thoren Framtid i Växjö som åker på Pythagoras Quest där Allans kompis Noah Palm Stjärna är en av dem.

- Han är den smarta av oss egentligen, säger Allan med ett skratt.
- Det tror jag inte, säger Noah. Vi löser ju matteproblem tillsammans ibland men Allan är lite mer driven än vad jag är.

Till hösten väntar gymnasiet för Allan som har drömmar på lång sikt.

- Jag vill ju gärna bli professor i något. Jag är antagligen inte tillräckligt intelligent men man får ju ha sina drömmar, säger Allan Ismail.

Allan Ismail och Noah Palm Stjärna
 Dekorativt element

Fler nyheter

Lärare och elev startar podd tillsammans

Lärare och elev startar podd tillsammans

På Thoren Framtid Växjö har eleven Noa Tatar i åttan och engelskläraren Ola Brorson startat podden "What's up, Future?!". Där pratar de om vad som händer på skolan.

Läs mer
Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Tack till alla som kom på Öppet hus

Tack till alla som kom på Öppet hus

Vi på Thoren Framtid Växjö vill rikta ett stort tack till alla som besökte oss på Öppet hus 10 oktober!

Läs mer