Daniela stortrivs med att undervisa utanför boxen

Daniela stortrivs med att undervisa utanför boxen

 Dekorativt element
Projekt tillsammans med skolor i hela Europa, pressträffar, resor samt brevväxling med tyska skolelever. På Thoren Framtid lär sig eleverna nära verkligheten, något tyskläraren Daniela Franzke på Thoren Framtid i Växjö verkligen anammat. – Det viktigaste är att eleverna känner sig motiverade, säger Daniela.

Daniela Franzke kommer ursprungligen från Hamburg i Tyskland, men flyttade till Växjö för åtta år sedan. Hon jobbade som lärare även i hemlandet, men trivdes inte med skolsystemet och valde att söka sig norrut.

– I Tyskland delar vi upp eleverna redan efter fyran beroende på hur duktig man är. Det tycker jag inte om. Jag har fyra barn och jag ville inte att de skulle ha så mycket press redan från början. Det var många faktorer men skolan var en drivande grej, berättar Daniela och fortsätter:

– Sedan tyckte jag också att det var så fint i Sverige med naturen och inte så många människor. Jag brukar berätta för mina elever att man aldrig hittar någon parkeringsplats i Hamburg, så säger de: “Jaha, därför flyttade du, du hittade parkering i Växjö”, säger hon och skrattar.

När Daniela flyttade till Sverige tillbringade hon den första tiden hemmavid med sin nyfödda son. Samtidigt studerade hon svenska. Tre år senare såg hon att Thoren Framtid Växjö sökte en lärare i tyska, och resten är, som man säger, historia.

– Här sökte de en tyskalärare och jag tänkte att ja, tyska kan jag. Jag är så glad att få jobba här. Jag får göra sådana grejer som är motiverande för eleverna. I Tyskland måste man gå igenom boken och det finns inga digitala grejer, det var helt annorlunda där, säger hon.

Bland annat har Daniela och hennes klass i tyska haft ett digitalt möte med samarbetsskolor i Tyskland, Grekland, Spanien, Turkiet och Polen.

Vad är då “sådana grejer som är motiverande för eleverna”? Ja, Thoren Framtids pedagogik bygger på personligt, verkligt och digitalt lärande, något Daniela Franzke anser passa henne som handen i handsken. Hon är själv inget fan av att bara läsa allt i böcker, utan gillar att hitta på saker utanför boxen.

Samarbetar via europeisk lärplattform

För tillfället deltar Danielas åttondeklassare som läser tyska i ett projekt via den europeiska plattformen eTwinning, där skolpersonal kan kommunicera, samarbeta och dela sin skolvardag. Thoren Framtid Växjö är med i ett projekt tillsammans med skolor i Tyskland, Grekland, Spanien, Turkiet och Polen.

Via plattformen har eleverna lärt känna ungdomar från runtom i Europa och tillsammans gjort en massa projekt, exempelvis skrivit en presentation om sig själv och därefter presenterat en annan elev för sin klass på tyska.

– Det är en jättebra uppgift för jag har kunnat bedöma mina elever i alla kunskapskrav: de gör det muntligt, skriftligt och interagerar med varandra. Eleverna tycker att det är så häftigt då det är på riktigt. De ska inte bara skriva till sin lärare och sedan blir det inget mer av det, utan nu får de svar och får läsa andras texter, säger Daniela.

Varje elev har även skapat ett släktträd innehållande en muntlig presentation av sin familj och släkt. Allas släktträd lades sedan ihop till en stor bok på nätet, något som ledde till intressanta diskussioner när eleverna lyssnade igenom boken.

– I Turkiet var mångas mammor hemmafruar, så då kom vi in i en diskussion om kultur: hur kan det vara så att alla är hemmafruar? Och i Polen heter mångas systrar Ola, som ju är ett manligt namn i Sverige. Man lär sig så mycket, säger Daniela.

Utöver detta har eleverna bland annat gjort en kokbok med recept från respektives hemland och haft ett digitalt möte med alla skolor i projektet.

– Det var jättespännande att man kunde se eleverna som man skrivit med på nätet, säger Daniela.

Arrangerade pressträff med proffs

Thoren Framtids fokus på verkligt lärande tillämpas bland annat genom intressanta och lärorika besök av olika personer på skolan, något tyskeleverna på Thoren Framtid Växjö fick ta del av i november då schweiziske innebandyproffset Manuel Maurer som spelar i Växjö Vipers hälsade på.

– Jag fick kontakt med honom och frågade om han kunde komma hit och prata lite tyska. Vi hade en liten träff med honom, eleverna bakade så vi hade fika och så kallade vi det för en pressträff. De hade frågor, han svarade och alla skulle skriva ner svaren. Sedan skrev de texter om honom, berättar Daniela.

Undervisar utanför boxen – och landet

För tre år sedan blev Daniela beviljad pengar från Tysk-Svenska Handelskammaren för ett studiebesök till Danielas tidigare skola i Hamburg. Under resan fick eleverna bo hos tyska familjer och lärde sig samtidigt om tysk kultur. Tanken var att göra samma resa året därpå, men då kom pandemin emellan och planerna lades på is. I stället brevväxlade åttondeklassarna med elever i Hamburg. När coronaläget stabiliserats är tanken att resan till Hamburg ska bli av igen.

Daniela stortrivs på Thoren Framtid i Växjö och känner en frihet som är få förunnad.

– Jag tycker jättemycket om att jobba här. Jag känner att jag får göra grejer som är kul och jag behöver inte fråga så mycket om jag får göra det här eller det där. Alla, rektor och kollegor, hjälper och stöttar varandra, och om man har en idé är alla öppna för den, säger Daniela och fortsätter:

– Det viktigaste är att eleverna känner sig motiverade. Jag tror att mina elever trivs med det vi gör, vi har mycket roligt tillsammans.

Nyfiken på Thoren Framtid? Ställ ditt barn i kö här!
 Dekorativt element

Fler nyheter

Lärare och elev startar podd tillsammans

Lärare och elev startar podd tillsammans

På Thoren Framtid Växjö har eleven Noa Tatar i åttan och engelskläraren Ola Brorson startat podden "What's up, Future?!". Där pratar de om vad som händer på skolan.

Läs mer
Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Tack till alla som kom på Öppet hus

Tack till alla som kom på Öppet hus

Vi på Thoren Framtid Växjö vill rikta ett stort tack till alla som besökte oss på Öppet hus 10 oktober!

Läs mer