Daniela stortrivs med att undervisa utanför boxen

Daniela stortrivs med att undervisa utanför boxen

 Dekorativt element
Projekt tillsammans med skolor i hela Europa, pressträffar, resor samt brevväxling med tyska skolelever. På Thoren Framtid lär sig eleverna nära verkligheten, något tyskläraren Daniela Franzke på Thoren Framtid i Växjö verkligen anammat. – Det viktigaste är att eleverna känner sig motiverade, säger Daniela.

Daniela Franzke kommer ursprungligen från Hamburg i Tyskland, men flyttade till Växjö för åtta år sedan. Hon jobbade som lärare även i hemlandet, men trivdes inte med skolsystemet och valde att söka sig norrut.

– I Tyskland delar vi upp eleverna redan efter fyran beroende på hur duktig man är. Det tycker jag inte om. Jag har fyra barn och jag ville inte att de skulle ha så mycket press redan från början. Det var många faktorer men skolan var en drivande grej, berättar Daniela och fortsätter:

– Sedan tyckte jag också att det var så fint i Sverige med naturen och inte så många människor. Jag brukar berätta för mina elever att man aldrig hittar någon parkeringsplats i Hamburg, så säger de: “Jaha, därför flyttade du, du hittade parkering i Växjö”, säger hon och skrattar.

När Daniela flyttade till Sverige tillbringade hon den första tiden hemmavid med sin nyfödda son. Samtidigt studerade hon svenska. Tre år senare såg hon att Thoren Framtid Växjö sökte en lärare i tyska, och resten är, som man säger, historia.

– Här sökte de en tyskalärare och jag tänkte att ja, tyska kan jag. Jag är så glad att få jobba här. Jag får göra sådana grejer som är motiverande för eleverna. I Tyskland måste man gå igenom boken och det finns inga digitala grejer, det var helt annorlunda där, säger hon.

Bland annat har Daniela och hennes klass i tyska haft ett digitalt möte med samarbetsskolor i Tyskland, Grekland, Spanien, Turkiet och Polen.

Vad är då “sådana grejer som är motiverande för eleverna”? Ja, Thoren Framtids pedagogik bygger på personligt, verkligt och digitalt lärande, något Daniela Franzke anser passa henne som handen i handsken. Hon är själv inget fan av att bara läsa allt i böcker, utan gillar att hitta på saker utanför boxen.

Samarbetar via europeisk lärplattform

För tillfället deltar Danielas åttondeklassare som läser tyska i ett projekt via den europeiska plattformen eTwinning, där skolpersonal kan kommunicera, samarbeta och dela sin skolvardag. Thoren Framtid Växjö är med i ett projekt tillsammans med skolor i Tyskland, Grekland, Spanien, Turkiet och Polen.

Via plattformen har eleverna lärt känna ungdomar från runtom i Europa och tillsammans gjort en massa projekt, exempelvis skrivit en presentation om sig själv och därefter presenterat en annan elev för sin klass på tyska.

– Det är en jättebra uppgift för jag har kunnat bedöma mina elever i alla kunskapskrav: de gör det muntligt, skriftligt och interagerar med varandra. Eleverna tycker att det är så häftigt då det är på riktigt. De ska inte bara skriva till sin lärare och sedan blir det inget mer av det, utan nu får de svar och får läsa andras texter, säger Daniela.

Varje elev har även skapat ett släktträd innehållande en muntlig presentation av sin familj och släkt. Allas släktträd lades sedan ihop till en stor bok på nätet, något som ledde till intressanta diskussioner när eleverna lyssnade igenom boken.

– I Turkiet var mångas mammor hemmafruar, så då kom vi in i en diskussion om kultur: hur kan det vara så att alla är hemmafruar? Och i Polen heter mångas systrar Ola, som ju är ett manligt namn i Sverige. Man lär sig så mycket, säger Daniela.

Utöver detta har eleverna bland annat gjort en kokbok med recept från respektives hemland och haft ett digitalt möte med alla skolor i projektet.

– Det var jättespännande att man kunde se eleverna som man skrivit med på nätet, säger Daniela.

Arrangerade pressträff med proffs

Thoren Framtids fokus på verkligt lärande tillämpas bland annat genom intressanta och lärorika besök av olika personer på skolan, något tyskeleverna på Thoren Framtid Växjö fick ta del av i november då schweiziske innebandyproffset Manuel Maurer som spelar i Växjö Vipers hälsade på.

– Jag fick kontakt med honom och frågade om han kunde komma hit och prata lite tyska. Vi hade en liten träff med honom, eleverna bakade så vi hade fika och så kallade vi det för en pressträff. De hade frågor, han svarade och alla skulle skriva ner svaren. Sedan skrev de texter om honom, berättar Daniela.

Undervisar utanför boxen – och landet

För tre år sedan blev Daniela beviljad pengar från Tysk-Svenska Handelskammaren för ett studiebesök till Danielas tidigare skola i Hamburg. Under resan fick eleverna bo hos tyska familjer och lärde sig samtidigt om tysk kultur. Tanken var att göra samma resa året därpå, men då kom pandemin emellan och planerna lades på is. I stället brevväxlade åttondeklassarna med elever i Hamburg. När coronaläget stabiliserats är tanken att resan till Hamburg ska bli av igen.

Daniela stortrivs på Thoren Framtid i Växjö och känner en frihet som är få förunnad.

– Jag tycker jättemycket om att jobba här. Jag känner att jag får göra grejer som är kul och jag behöver inte fråga så mycket om jag får göra det här eller det där. Alla, rektor och kollegor, hjälper och stöttar varandra, och om man har en idé är alla öppna för den, säger Daniela och fortsätter:

– Det viktigaste är att eleverna känner sig motiverade. Jag tror att mina elever trivs med det vi gör, vi har mycket roligt tillsammans.

Nyfiken på Thoren Framtid? Ställ ditt barn i kö här!
 Dekorativt element

Fler nyheter

Thoren Framtid Växjö blomstrar i globalt utbyte – svenska och spanska elever inspirerar varandra

Thoren Framtid Växjö blomstrar i globalt utbyte – svenska och spanska elever inspirerar varandra

Nyligen deltog eleverna på Thoren Framtid Växjö och en partnerskola i södra Spanien i ett gemensamt Erasmus+ projekt där de arbetade tillsammans och skapade en lärorik upplevelse. Eleverna från båda skolorna fick möjlighet att utveckla sina språkkunskaper, personliga färdigheter och kulturella förståelse genom att delta i olika aktiviteter och dela med sig av sina erfarenheter.

Läs mer
Ida och Lukas lärde ut om studieteknik och gymnasieval

Ida och Lukas lärde ut om studieteknik och gymnasieval

Optimera studieteknik samt tagga till och tipsa inför gymnasievalet. Det var temat när Thoren Framtid Växjö-niorna Ida Johansson och Lukas Nilsson höll presentationer för alla åttondeklassare på skolan. – Det var roligt varje gång. Det kändes nyttigt, säger Lukas.

Läs mer
Allan tävlar för Sverige i Europeiska Olympiaden i kemi

Allan tävlar för Sverige i Europeiska Olympiaden i kemi

Allan Ismail går på Thoren Framtid Växjö och är en hejare på matematik och naturvetenskapliga ämnen. Nu har Allan som en av sex svenska ungdomar kvalificerat sig till den Europeiska Olympiaden i Tjeckien där han ska tävla i kemi.

Läs mer
Frukostsnack startskottet på internationellt SMART-samarbete i Växjö

Frukostsnack startskottet på internationellt SMART-samarbete i Växjö

Det började med att en elev en morgon frågade vad läraren Ola Brorson åt till frukost. Det slutade med ett fullskaligt, digitalt skolsamarbete mellan årskurs 8 på Thoren Framtid i Växjö och en skola i Miami, USA. - När jag började som lärare kunde jag bara drömma om det här, säger Ola Brorson.

Läs mer
Thoren Framtid Växjö till riksfinal i Kockduellen

Thoren Framtid Växjö till riksfinal i Kockduellen

Det finns riktiga talanger i köket på Thoren Framtid i Växjö! Niondeklassarna Thea Arhoff och Tindra Samuelsson är nämligen klara för riksfinal i Stockholm i Kockduellen.

Läs mer
Specialutbildning i Växjö - HandCheck-maskin gav eleverna svart på vitt

Specialutbildning i Växjö - HandCheck-maskin gav eleverna svart på vitt

Tvättar du händerna ordentligt? På Thoren Framtid i Växjö fick eleverna svart på vitt när de fick chansen att använda en handcheck-maskin. - Som skolsköterska ser jag det som viktigt att vi inom skolan hjälps åt att fokusera ännu mer på goda levnadsvanor, säger skolsköterskan Ann-Sofi Holmberg.

Läs mer
Digitalt och globalt: Thoren Framtid i framkant inom digitalt lärande

Digitalt och globalt: Thoren Framtid i framkant inom digitalt lärande

Enligt läroplanen ska digitala verktyg ingå i ämnen som matematik och teknik. Trots det är det få skolor som uppfyller kraven, visar en rapport från Skolinspektionen. På Thoren Framtid är det digitala en självklar och viktig del av utbildningen, något som har prisats av SMART Technologies.

Läs mer
Omer gillar gemenskapen

Omer gillar gemenskapen

Vi träffade Omer Latifi som nu går i klass 8. Kompisarna och gemenskapen fick Omer att välja Thoren Framtid Växjö.

Läs mer
En skola med digital undervisning fick Allan att välja rätt

En skola med digital undervisning fick Allan att välja rätt

Vi träffade Allan Ismael som nu går i klass 7:2 röd och som brinner för programmering och fysik.

Läs mer
Shifaa ser framemot att börja gymnasiet

Shifaa ser framemot att börja gymnasiet

Vi träffade Shifaa Amin som nu går i klass 9 och som snart ska börja gymnasiet.

Läs mer
Maja är redo för nya utmaningar på gymnasiet

Maja är redo för nya utmaningar på gymnasiet

Vi träffade Maja Hansson som nu går i klass 9 -2 röd och som snart ska börja gymnasiet. Maja började på Thoren framtid i åk 6 och är nu redo för nya utmaningar.

Läs mer
Matteo flyttade från Brasilien till Sverige –  nu stortrivs han med tillvaron på Thoren Framtid

Matteo flyttade från Brasilien till Sverige – nu stortrivs han med tillvaron på Thoren Framtid

Vi har träffat Matteo Birgesson som nu går i klass 9 -2 röd och som snart ska börja gymnasiet.

Läs mer
Information: Här är ThorenGruppens riktlinjer för Coronaviruset

Information: Här är ThorenGruppens riktlinjer för Coronaviruset

Nedan finns ThorenGruppens riktlinjer och övrig information som gäller under tiden för Coronavirusets spridning och påverkan.

Läs mer
Thoren Framtid först i Sverige att bli en SMART Exemplary School

Thoren Framtid först i Sverige att bli en SMART Exemplary School

Under flera år har Thoren Framtid arbetat med att på bästa sätt föra in digitala verktyg i undervisningen. Nu är Thoren Framtid först i Sverige med att bli en SMART Exemplary School – en bekräftelse på att skolornas arbete har gett resultat. Thoren Framtid är dessutom först i världen med att som ett helt varumärke få utmärkelsen.

Läs mer
Drömmen om prao i USA blev sann

Drömmen om prao i USA blev sann

Thoren Framtid har haft ett tätt samarbete med Kansas State University i USA sedan 2014. Svenskfödda Lotta Larson är professor i pedagogik där och hennes elever coachar de svenska eleverna via nätet som en del av utbildningen. När professor Larson besökte Thoren Framtid hösten 2018 fick niondeklassarna Emmy Annetun, Filippa Hedenfalk-Jonsson och Ella Sjöberg en idé. De ville göra sin prao på universitet i USA.

Läs mer
Annika Almgren nominerad till Lärargalan 18 november

Annika Almgren nominerad till Lärargalan 18 november

Annika Almgren, Thoren Framtid Växjö, har blivit nominerad till Lärargalan 18 november. Lärargalan är Sveriges största gala för lärare. Under en galakväll får landets lärarprofession stå i rampljuset för att hylla deras fantastiska arbete.

Läs mer