Digitalt och globalt: Thoren Framtid i framkant inom digitalt lärande

Digitalt och globalt: Thoren Framtid i framkant inom digitalt lärande

 Dekorativt element
Enligt läroplanen ska digitala verktyg ingå i ämnen som matematik och teknik. Trots det är det få skolor som uppfyller kraven, visar en rapport från Skolinspektionen. På Thoren Framtid är det digitala en självklar och viktig del av utbildningen, något som har prisats av SMART Technologies.

Thoren Framtid har under flera år jobbat hårt med att förbättra förutsättningarna för digitalt lärande. Några av skolornas framgångsfaktorer har varit att utbilda pedagogerna, att ha IKT-ansvariga lärare på varje skola och ett aktivt samarbete mellan skolorna.

Under hösten fick blev Thoren Framtid den första skolkoncernen i Sverige att få utmärkelsen SMART Exemplary School. Utmärkelsen delas ut av SMART Technologiestill de skolor som ligger i framkant när det gäller digitalt lärande.

– Thoren Framtid får utmärkelsen SMART Exemplary School därför att de har visat ett stort engagemang och de har tagit fram en mångårig implementeringsplan. Vilket är väldigt viktigt när man ska implementera nya arbetssätt, till exempel digitala verktyg, säger Karin Lind, Marknadschef på Netsmart AB, distributör för SMART Technologies i Sverige.

En av de som länge har arbetat med digitaliseringen på Thoren Framtid är läraren Ola Brorson. För honom betyder utmärkelsen SMART Exemplary School mycket.

– Den här utmärkelsen som vi har fått i dag, som är till alla Thoren Framtids både grund- och förskolor, är jätteviktig för oss. Det är ju en kvalitetsstämpel på vårt arbete. Att vi är de första skolorna i Sverige som får den här utmärkelsen betyder också väldigt mycket.

Viktigt med vidareutbildning

Ett vanligt förekommande problem som både Karin Lind och Ola Brorson lyfter är att skolor tenderar att köpa in digitala verktyg, och sedan inte lära personalen hur de ska använda dem. För en pedagog kan då de digitala verktygen bli en tidstjuv eftersom de inte fungerar, eller så vågar de inte använda det alls.

– Man behöver se vikten av att ha kontinuerlig fortbildning och ha personer på varje skola som är lite extra ansvariga för implementeringen och för att inspirera och fortbilda sina kollegor hela tiden. Man kan inte bara gå in med en snabb fortbildningsinsats och sen tro att alla kan, utan det här är ett kontinuerligt arbete, säger Karin Lind om vikten av utbildning.

När Thoren Framtid fick utmärkelsen SMART Exemplary School fick därför pedagoger från 13 av koncernens för- och grundskolor en utbildning inom SMART-verktygen. Planen är att därefter att fortsätta utbilda och ständigt se över vilka kunskapsluckor som kan finnas på skolorna.

De digitala verktygen ska underlätta för läraren

Det finns många vinster med att använda digitala verktyg i skolan, utöver att följa läroplanen. Det säger läraren Jennie Stein, IKT-ansvarig på Thoren Framtid Älmhult, som var med på utbildningen. Hon berättar om fördelarna med att ha många olika övningar och uppgifter tillhands via elevernas datorer och klassrummets smartboard.

– Många lärare är stressade i dag, vi vill få fram jättebra material där vi kan nå våra elever så bra som möjligt. Men det tar också tid att bygga upp bra övningar. Och det är lite det här att man inte ska behöva uppfinna hjulet igen, utan man kan faktiskt använda det som andra lärare redan har kommit på.

Men alla är inte överens om att det bara är bra att använda digitala verktyg. En del menar att de riskerar att ta över lärarens viktiga pedagogiska roll i klassrummet. Jennie Stein håller inte med om den kritiken.

– Jag ser det inte alls som att det digitala tar över lärarens roll, utan det är ett hjälpmedel och någonting som gör att vi kan göra det effektivare och bättre för eleverna och nå eleverna på många olika sätt. Det är fortfarande vår roll att bestämma vad det digitala ska innehålla, att skapa övningarna och vara den som styr alltihopa.

Ola Brorson håller med om att fördelarna väger över nackdelarna om de digitala verktygen används på rätt sätt.

– Problemet med penna och papper är ju att det tar väldigt lång tid att få feedback. Även om du är jättesnabb på att rätta och rättar på rasten efter som lärare, så tar det ju en stund. Med digitaliseringen så får eleverna direkt reda på, ett kvitto på; ”jag kunde inte”.

Genom de digitala verktygen kan läraren alltså snabbt få reda på vilka elever som hänger med i undervisningen, och vilka som inte gör det.

– Om jag har papper och penna så får jag reda på det på kvällen. Och då är det lite sent, säger Ola Brorson.

FAKTA: DIGITALA VERKTYG I SKOLAN

Skolverket har bestämt att digitala verktyg ska ingå i undervisningen. När världen förändras och blir alltmer digital är det viktigt att skolan hänger med i utvecklingen. I ämnen som matematik samt teknik är det i dag obligatoriskt med digitala verktyg. De digitala verktyg som används kan vara datorer, läsplattor och interaktiva skrivtavlor.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Thoren Framtid Växjö blomstrar i globalt utbyte – svenska och spanska elever inspirerar varandra

Thoren Framtid Växjö blomstrar i globalt utbyte – svenska och spanska elever inspirerar varandra

Nyligen deltog eleverna på Thoren Framtid Växjö och en partnerskola i södra Spanien i ett gemensamt Erasmus+ projekt där de arbetade tillsammans och skapade en lärorik upplevelse. Eleverna från båda skolorna fick möjlighet att utveckla sina språkkunskaper, personliga färdigheter och kulturella förståelse genom att delta i olika aktiviteter och dela med sig av sina erfarenheter.

Läs mer
Daniela stortrivs med att undervisa utanför boxen

Daniela stortrivs med att undervisa utanför boxen

Projekt tillsammans med skolor i hela Europa, pressträffar, resor samt brevväxling med tyska skolelever. På Thoren Framtid lär sig eleverna nära verkligheten, något tyskläraren Daniela Franzke på Thoren Framtid i Växjö verkligen anammat. – Det viktigaste är att eleverna känner sig motiverade, säger Daniela.

Läs mer
Ida och Lukas lärde ut om studieteknik och gymnasieval

Ida och Lukas lärde ut om studieteknik och gymnasieval

Optimera studieteknik samt tagga till och tipsa inför gymnasievalet. Det var temat när Thoren Framtid Växjö-niorna Ida Johansson och Lukas Nilsson höll presentationer för alla åttondeklassare på skolan. – Det var roligt varje gång. Det kändes nyttigt, säger Lukas.

Läs mer
Allan tävlar för Sverige i Europeiska Olympiaden i kemi

Allan tävlar för Sverige i Europeiska Olympiaden i kemi

Allan Ismail går på Thoren Framtid Växjö och är en hejare på matematik och naturvetenskapliga ämnen. Nu har Allan som en av sex svenska ungdomar kvalificerat sig till den Europeiska Olympiaden i Tjeckien där han ska tävla i kemi.

Läs mer
Frukostsnack startskottet på internationellt SMART-samarbete i Växjö

Frukostsnack startskottet på internationellt SMART-samarbete i Växjö

Det började med att en elev en morgon frågade vad läraren Ola Brorson åt till frukost. Det slutade med ett fullskaligt, digitalt skolsamarbete mellan årskurs 8 på Thoren Framtid i Växjö och en skola i Miami, USA. - När jag började som lärare kunde jag bara drömma om det här, säger Ola Brorson.

Läs mer
Thoren Framtid Växjö till riksfinal i Kockduellen

Thoren Framtid Växjö till riksfinal i Kockduellen

Det finns riktiga talanger i köket på Thoren Framtid i Växjö! Niondeklassarna Thea Arhoff och Tindra Samuelsson är nämligen klara för riksfinal i Stockholm i Kockduellen.

Läs mer
Specialutbildning i Växjö - HandCheck-maskin gav eleverna svart på vitt

Specialutbildning i Växjö - HandCheck-maskin gav eleverna svart på vitt

Tvättar du händerna ordentligt? På Thoren Framtid i Växjö fick eleverna svart på vitt när de fick chansen att använda en handcheck-maskin. - Som skolsköterska ser jag det som viktigt att vi inom skolan hjälps åt att fokusera ännu mer på goda levnadsvanor, säger skolsköterskan Ann-Sofi Holmberg.

Läs mer
Omer gillar gemenskapen

Omer gillar gemenskapen

Vi träffade Omer Latifi som nu går i klass 8. Kompisarna och gemenskapen fick Omer att välja Thoren Framtid Växjö.

Läs mer
En skola med digital undervisning fick Allan att välja rätt

En skola med digital undervisning fick Allan att välja rätt

Vi träffade Allan Ismael som nu går i klass 7:2 röd och som brinner för programmering och fysik.

Läs mer
Shifaa ser framemot att börja gymnasiet

Shifaa ser framemot att börja gymnasiet

Vi träffade Shifaa Amin som nu går i klass 9 och som snart ska börja gymnasiet.

Läs mer
Maja är redo för nya utmaningar på gymnasiet

Maja är redo för nya utmaningar på gymnasiet

Vi träffade Maja Hansson som nu går i klass 9 -2 röd och som snart ska börja gymnasiet. Maja började på Thoren framtid i åk 6 och är nu redo för nya utmaningar.

Läs mer
Matteo flyttade från Brasilien till Sverige –  nu stortrivs han med tillvaron på Thoren Framtid

Matteo flyttade från Brasilien till Sverige – nu stortrivs han med tillvaron på Thoren Framtid

Vi har träffat Matteo Birgesson som nu går i klass 9 -2 röd och som snart ska börja gymnasiet.

Läs mer
Information: Här är ThorenGruppens riktlinjer för Coronaviruset

Information: Här är ThorenGruppens riktlinjer för Coronaviruset

Nedan finns ThorenGruppens riktlinjer och övrig information som gäller under tiden för Coronavirusets spridning och påverkan.

Läs mer
Thoren Framtid först i Sverige att bli en SMART Exemplary School

Thoren Framtid först i Sverige att bli en SMART Exemplary School

Under flera år har Thoren Framtid arbetat med att på bästa sätt föra in digitala verktyg i undervisningen. Nu är Thoren Framtid först i Sverige med att bli en SMART Exemplary School – en bekräftelse på att skolornas arbete har gett resultat. Thoren Framtid är dessutom först i världen med att som ett helt varumärke få utmärkelsen.

Läs mer
Drömmen om prao i USA blev sann

Drömmen om prao i USA blev sann

Thoren Framtid har haft ett tätt samarbete med Kansas State University i USA sedan 2014. Svenskfödda Lotta Larson är professor i pedagogik där och hennes elever coachar de svenska eleverna via nätet som en del av utbildningen. När professor Larson besökte Thoren Framtid hösten 2018 fick niondeklassarna Emmy Annetun, Filippa Hedenfalk-Jonsson och Ella Sjöberg en idé. De ville göra sin prao på universitet i USA.

Läs mer
Annika Almgren nominerad till Lärargalan 18 november

Annika Almgren nominerad till Lärargalan 18 november

Annika Almgren, Thoren Framtid Växjö, har blivit nominerad till Lärargalan 18 november. Lärargalan är Sveriges största gala för lärare. Under en galakväll får landets lärarprofession stå i rampljuset för att hylla deras fantastiska arbete.

Läs mer