Frukostsnack startskottet på internationellt SMART-samarbete i Växjö

Frukostsnack startskottet på internationellt SMART-samarbete i Växjö

 Dekorativt element
Det började med att en elev en morgon frågade vad läraren Ola Brorson åt till frukost. Det slutade med ett fullskaligt, digitalt skolsamarbete mellan årskurs 8 på Thoren Framtid i Växjö och en skola i Miami, USA. - När jag började som lärare kunde jag bara drömma om det här, säger Ola Brorson.

När Ola fick frukostfrågan på en lektion i våras fick han idén att kolla om någon av hans internationella kontakter i SMART Technology-gruppen (Thoren Framtid i Växjö är utsedd till en SMART Exemplary School) ville svara på frågan, och han fick napp.


Phil Kurbis, teknikchef på Divine Savior Academy i Miami, Florida, USA, plockade upp bollen och de började planera lektioner mellan amerikanska elever och Thoren Framtid-eleverna i Växjö – med frukosten som dörröppnare.

Ola Brorson lärare på Thoren Framtid i Växjö är en ”SMART Ambassador” och skola är utsedd till en ”SMART Exemplary School” för sitt strategiska arbete med att föra in digitala verktyg i undervisningen

- På första lektionen vi hade ihop – som vi körde via Lumio – så inledde vi med att diskutera vad eleverna åt till frukost. Det är en enkel fråga men den öppnar så många dörrar, alla kan diskutera det och kan ju skilja ganska mycket mellan vad eleverna äter till frukost, säger visionären Ola, som är en SMART Ambassador och som lever sin lärardröm just nu.

- Tack vare SMART har vi fått tillgång till ett globalt nätverk samtidigt som jag får inspiration som lärare. När jag började som lärare för många, många år sedan kunde jag bara drömma om det här, att ha dialoger och konversationer med lärare i Italien, USA, Kanada eller någon annanstans i världen, säger Ola Brorson.

Pandemin visade vilken potential det finns i den digitaliserade undervisningen – något som Thoren Framtid verkligen tagit fasta på i sitt utbyte med Divine Savor Academy. Det skiljer nästan 8 000 kilometer och sex timmar mellan Växjö och Miami men med digitaliseringens möjligheter har samarbetet fungerat utmärkt och årskurs 8-eleverna har fått många nya bekantskaper på andra sidan Atlanten. Klasserna har haft geografilektioner tillsammans, diskuterat kulturella skillnader, fått göra multimediapresentationer och haft diskussioner i smågrupper.

I september möttes eleverna också för första gången för en gemensam, digital livelektion.

- Det var otroligt roligt. Vi har ju samarbetat sedan i våras och det var kul att äntligen få mötas live. En del elever har också mötts på fritiden genom att spela Playstation, det tycker vi är lite häftigt, säger Ola och får medhåll i sin entusiasm av kollegan Gabriela Vargas, språklärare på Divine Savour Academy.

- Det här utbytet har fått våra elever att inse att vi alla är världsmedborgare och det skapar alltid mer ödmjukhet och empati för andra när man får lära känna människor i andra kulturer och länder, säger hon.

Thoren Framtids samarbete med Divine Savior Academy har nu också uppmärksammats av företaget SMART Technology. De bjöd i veckan in Thoren Framtid till en stor digital konferens som en del av kampanjen ”Connections that Matters”. På konferensen deltog lärarkollegor från hela världen – och OECD:s ordförande, som i den första paneldebatten lyfte vikten av internationella relationer, något som den utvecklingsorienterade Växjöskolan redan tagit fasta på. Thoren Framtids samarbete lyftes också som ett positivt exempel på konferensen.

- Det som var lite roligt på panel-debatten var att det fanns jättemånga fina lokala exempel på hur man använde teknologin, men vi var de enda som hade ett internationellt samarbete mellan klassrummen. Tanken är ju att vi ska fortsätta samarbetet med Miami och det är lite häftigt att vi som skola i Växjö kan gå i bräschen, säger Ola Brorson innan han avslutar:

- Vi går på en skola som heter Thoren Framtid och det är just framtiden vi förbereder våra elever på.

Thoren Framtid i Växjö samarbetar sedan i våras med en skola i Miami, USA. Nyligen hade två årskurs 8-klasser i Växjö sin första livelektion med eleverna i USA.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Lärare och elev startar podd tillsammans

Lärare och elev startar podd tillsammans

På Thoren Framtid Växjö har eleven Noa Tatar i åttan och engelskläraren Ola Brorson startat podden "What's up, Future?!". Där pratar de om vad som händer på skolan.

Läs mer
Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Tack till alla som kom på Öppet hus

Tack till alla som kom på Öppet hus

Vi på Thoren Framtid Växjö vill rikta ett stort tack till alla som besökte oss på Öppet hus 10 oktober!

Läs mer