Fullspäckad Career Day gav eleverna nya framtidsdrömmar

Fullspäckad Career Day gav eleverna nya framtidsdrömmar

 Dekorativt element
Vad gör egentligen en frisör, läkare, klubbchef eller kassörska på jobbet? Det fick eleverna på Thoren Framtid Hässleholm veta under Career Day. - Det är kul för barnen att få höra hur olika arbeten fungerar i verkligheten, säger rektorn Anne Henrichson.

För två år sedan funderade Thoren Framtid i Hässleholm på hur man skulle kunna ta det verklighetsbaserade lärandet till nästa nivå.
Svaret blev ”Career Day” – där man bjöd in en mängd olika yrkesgrupper till skolan för att berätta om sina olika jobb.
- Det står ju mycket i läroplanen om att vi ska ha ett verklighetsbaserat lärande och vi ska ju även ge eleverna tro och drömmar om framtiden. Vi hade ju jobbat mycket med att bjuda in människor till skolan tidigare men med Career Day så kunde vi ta ett samlat grepp och göra en schemabrytande dag, säger Anne Henrichson.
Den 20 oktober arrangerade man den tredje upplagan av Career Day på skolan. Det var ett späckat program för alla elever. Totalt var hela 38 föreläsare på plats under en heldag i framtidsdrömmarnas tecken.
- Det var riktigt fräckt. Eleverna fick välja mellan sex-sju olika föreläsare den dagen. En ytterligare aspekt i att arrangera en sån här dag utformad som en mässa är ju att eleverna får träna sin valkompetens. Vilka föreläsare är jag som elev intresserad av att lyssna på och vilka yrken skulle jag vilja veta mer om?, berättar Anne.
Det var en bred flora av yrkesgrupper på plats på skolan. Jenny Damgaard berättade om vilka olika arbetsuppifter hon har i sitt jobb som klubbchef för svenska mästarna FC Rosengård, en influencer berättade om för- och nackdelar med sitt jobb och sedan fanns massor ”vanliga” yrkesgrupper på plats, som bland annat frisör, brandman, läkare, kassörska och polis.
- Det är viktigt att ha en bredd i de yrkesgrupper som bjuds in, alla barn vill eller kan ju inte läsa till jurist eller läkare, säger Anne som nu också fått se fler Thoren Framtid-skolor snappa upp konceptet.
- Det är bra att det sprids för vi ska ju förbereda våra elever på framtiden och ge dem framtidsdrömmar.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Syprojekt på Thoren Framtid uppmärksammas av media

Syprojekt på Thoren Framtid uppmärksammas av media

För andra året i rad har åttorna på Thoren Framtid i Hässleholm fått shoppa begagnat och sedan övat kreativitet och återbruk i ett och samma projekt – och skapelserna finns att beskåda i Röda Korsets skyltfönster. – Man får försöka ändra och påverka det man kan, säger Sanna-Lie Lilja, textilslöjdlärare på skolan, i ett stort reportage i tidningen Norra Skåne.

Läs mer
Julbasar lockade flera hundratals besökare – elevernas produkter sålde slut på minuter

Julbasar lockade flera hundratals besökare – elevernas produkter sålde slut på minuter

När Thoren Framtid Hässleholm arrangerade sin årliga julbasar sålde elevernas egenproducerade julbockar slut på 11 minuter. Att basaren är en central del i hässleholmarnas julfirande säger sig självt, med tanke på de 900 besökarna som vallfärdade till grundskolan.

Läs mer
Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer