Julbasar lockade flera hundratals besökare – elevernas produkter sålde slut på minuter

Julbasar lockade flera hundratals besökare – elevernas produkter sålde slut på minuter

 Dekorativt element
När Thoren Framtid Hässleholm arrangerade sin årliga julbasar sålde elevernas egenproducerade julbockar slut på 11 minuter. Att basaren är en central del i hässleholmarnas julfirande säger sig självt, med tanke på de 900 besökarna som vallfärdade till grundskolan.

I sex år har Thoren Framtid Hässleholm ordnat julbasar – alltid veckan innan första advent. De första åren var det ett litet arrangemang, men med åren har basaren vuxit till ett givet inslag hos många Hässleholmsbor. Och årets upplaga kan verkligen inte beskrivas som något litet arrangemang: uppskattningsvis 900 personer letade sig till basaren.

– Det är en jätteviktig tradition för många – det är detta som kickar igång julen, säger Anne Henrichson, rektor på Thoren Framtid Hässleholm.

Biträdande rektor Henrik Nilsson och rektor Anne Henrichson är stolta över engagemanget på julbasaren.

Lärorikt projekt

Thoren Framtid Hässleholm är en F-9-skola som även har fritidsverksamhet för elever upp till årskurs 6. Det är just fritidshemmet som står bakom basaren.

– Detta är ett verklighetsnära arrangemang för eleverna, där de först får vara med och planera, och sedan skapa olika alster: julkakor och julgodis, julkransar, julbockar, julgranar och julpyssel – ja, allt som hör julen till. Sedan har de ett stånd med försäljning – lite som Kajsa Kavat, berättar Anne.

Utöver försäljning bestod basaren av bland annat tävlingar, där prispotten bestod av olika priser som föräldrar, företagare och samhället hade skänkt för det goda ändamålet.  

Den verklighetsnära pedagogiken, som julbasaren är ett exempel på, är en viktig del i Thoren Framtids pedagogik. Skolan arbetar mycket med att lärandet ska ha en tydlig koppling till livet utanför skolan, bland annat genom studiebesök och externa samarbeten.

Thoren Framtids julbasar är ett givet inslag i många Hässleholmsbors juluppladdning.

Intäkterna från julbasaren går till fritidshemmet, och det är eleverna som får bestämma vad de ska göra med pengarna.

– Detta är häftigt för barnen! Först att de köper in material, producerar och säljer, och sedan att de är med och bestämmer vad de ska handla för pengarna. Det är entreprenöriellt lärande i allra högsta grad, säger Anne.

Stort engagemang

Under julbasaren närvarade hela personalen från fritidshemmet, plus ett antal av skolans lärare och elevhälsa.

– Henrik (biträdande rektor) och jag är maximalt stolta över det engagemang som vår personal har – att de lägger ner det här jobbet tillsammans med eleverna. Och även över elevernas engagemang att skapa och kunna arrangera en sådan här julbasar, säger Anne.

Vill du att ditt barn ska gå i en skola med fokus på kunskap och verklighetsnära lärande? Ställ ditt barn i vår kö här!
 Dekorativt element

Fler nyheter

Syprojekt på Thoren Framtid uppmärksammas av media

Syprojekt på Thoren Framtid uppmärksammas av media

För andra året i rad har åttorna på Thoren Framtid i Hässleholm fått shoppa begagnat och sedan övat kreativitet och återbruk i ett och samma projekt – och skapelserna finns att beskåda i Röda Korsets skyltfönster. – Man får försöka ändra och påverka det man kan, säger Sanna-Lie Lilja, textilslöjdlärare på skolan, i ett stort reportage i tidningen Norra Skåne.

Läs mer
Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Dags för skolstart – “Skönt att vara tillbaka”

Dags för skolstart – “Skönt att vara tillbaka”

Sommarlovet är en skön tid av sol, bad och värme. Men det kan också bli lite långtråkigt. I alla fall om du frågar Majken, som tillsammans med Cleo, Adelia och många därtill påbörjade ett nytt och lärorikt läsår på Thoren Framtid Hässleholm.

Läs mer