Från Sverige till Argentina – Sandbergska skapar global utbildning

Från Sverige till Argentina – Sandbergska skapar global utbildning

 Dekorativt element
Thoren Framtid Sandbergska har sedan 2010 fokuserat på internationella projekt och relationer. Skolans rektor Eva Svensson drömde om en skola som var en global plats – och hennes vision blev verklighet, med start i Kina och nu senast genom ett samarbete med en skola i Argentina.

Skolan har sedan tidigare internationella samarbeten med skolor i Kina, Israel och Italien. De senaste åren har den största samarbetspartnern varit i Argentina, därifrån en av skolans lärare, Gabriella, kommer. Samarbetet finansieras genom Atlas Partnerskap.

För att göra samarbeten som dessa möjliga krävs ett otroligt engagemang från lärarna.

– Det är otroligt givande och skapar kompetensutveckling. Man känner verkligen hur alla inblandade brinner för att eleverna ska få denna erfarenhet. Vi har dessutom en viktig roll för eleverna när de är på resande fot, säger Augustine, en av lärarna som jobbar med utbytet.

Under utbytet besöker nämligen de svenska eleverna Argentina i tre veckor och tar sedan emot argentinska elever i Sverige under lika lång tid. De kulturella skillnaderna blir uppenbara i allt från matvanor till skoluniformer men eleverna hittar även gemensamma nämnare inom sport, musik och drömmar.

– För eleverna blir det en stor omställning i och med att de bor hos varandra när de besöker varandras länder men det bidrar också till att skapa djupare relationer, säger rektor Eva.

Utbytet uppskattat av alla

Elever i årskurs 8 och 9 får chansen att delta i utbytet efter att ha genomgått en noggrann urvalsprocess. Kraven inkluderar engagemang i internationella frågor, ingen frånvaro och att deltagandet inte får påverka deras övriga studier negativt.

– Utbytet är mycket uppskattat av föräldrarna, dels för att barnen får uppleva viktiga kulturella utbyten, dels erfarenheten av att öppna upp sina hem. Både på skolan och hemma krävs det mycket förberedelser. Organisationen är noggrant strukturerad och vi letar ständigt efter vad som driver personal och elever. Allt engagemang sker utanför undervisningen och det är viktigt att eleverna inte tappar fokus på sina studier, berättar Eva.

Breddar världsbild med matlagning och filmer

För att ytterligare bredda elevernas världsbild anordnar Thoren Framtid Sandbergska internationella veckor med fokus på olika kulturella aspekter, exempelvis matlagning och filmvisningar. Elever som deltagit i utbytet delar med sig av sina upplevelser till sina klasskamrater.

– Vem vet, Sydafrika kanske blir nästa äventyr. Vi har kontakter i Johannesburg. Vi får se vad framtiden visar, säger Eva avslutningsvis.

Oavsett vart Thoren Framtid Sandbergska vänder sig i framtiden, är det tydligt att internationella utbyten ger både elever och lärare värdefulla erfarenheter och minnen för livet.

Vill du att ditt barn ska få uppleva världen under grundskolan? Ställ ditt barn i kö här!
 Dekorativt element

Fler nyheter

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Thoren Framtid Sandbergskas digitala legoprojekt tävlar i FIRST® LEGO® League Explore

Thoren Framtid Sandbergskas digitala legoprojekt tävlar i FIRST® LEGO® League Explore

Hur kan vi skapa lekplatser som uppmuntrar till rörelse för alla? Det är en fråga som eleverna på Thoren Framtid Sandbergska har arbetat med under hösten. Under 20 tillfällen har de analyserat och löst problem med hjälp av digitala verktyg – och lego. Nu ska skolans projekt vara med och tävla i FIRST® LEGO® League Explore.

Läs mer
Lär känna vår rektor Eva Svensson

Lär känna vår rektor Eva Svensson

Vi ställde några frågor till vår rektor Eva Svensson på Thoren Framtid Sandbergska i Upplands Väsby.

Läs mer