Hockeymatch går till historien – överraskades av sin mentor

Hockeymatch går till historien – överraskades av sin mentor

 Dekorativt element
Det finns flera sätt att skapa en skola med stark sammanhållning. Idrott är en bra metod, och när lärarna går steget längre för att överraska – blir den ännu bättre. Det här är en historia om en skolmatch med oväntad vändning.

En viktig del av Thoren Framtid är det gemensamma lärandet. Det innebär att skolan bygger en stark anda och gemenskap.

Det relations- och trygghetsskapande arbetet sker dagligen, men ibland tar lärarna till extra kreativa metoder för att stärka sammanhållningen.  

Ett aktuellt exempel på det kommer från Linda Nilsson på Thoren Framtid Karlshamn. Nilsson undervisar i matematik och idrott men är även mentor för skolans hockeyklass. Hon såg nyligen till att ordna en rejäl överraskning åt dem.

Men när de väl knöt på sig skridskorna och radade upp sig på isen byttes självsäkerheten mot häpnad.

För att förklara överraskningen måste vi gå tillbaka några år. Det var nämligen då de nuvarande niondeklassarna gick i årskurs 7 som Linda började planera den. Eleverna utmanande henne och lärarna på en hockeymatch.

Det fanns två kriterier: De skulle spela matchen innan examen i årskurs 9, och Linda fick välja sitt lag.

Snabbspola tillbaka till 2024 och fredagen den 12 april. Matchen skulle äntligen spelas. Under veckan hade de duktiga, självsäkra eleverna gått omkring i skolan och pratat om hur enkelt de skulle vinna. Men när de väl knöt på sig skridskorna och radade upp sig på isen byttes självsäkerheten mot häpnad.

Ur publikhavet kom inte bara en, utan hela fem a-lagspelare från GoIS IK; en del veteraner, en del fortfarande aktiva. Till denna oväntade uppställning anslöt några av elevernas familjemedlemmar och dessutom rektor Andreas Ernestrand, även han en hockeyveteran.

– Det var så roligt att se elevernas miner. De hade inte sagt något om vilka jag kunde välja ut så de fick acceptera det helt enkelt, berättar Linda.

Trots elevernas förvåning presterade de bra. Eftersom de är ambitiösa idrottare och nyttjar varje chans till extra istid som hockeyprofilen ger dem, var det inte en enkel vinst för a-lagsspelarna. 9-6 blev slutresultatet efter en hård och rolig kamp.  

– Grymt kul att Linda skapade en så stor grej med speaker, publik och tufft motstånd. Det var en perfekt avslutningsmatch för vår klass, säger eleven Tristan Isenhelm.  

Vilmer Stahman var en av de yngre a-lagspelarna på isen. 21-åringen har spelat i klubbar runtom i Sverige och nu återvänt hem. Vid sidan av hockeyn jobbar Stahman som resurs på skolan. Han är en förebild för eleverna.  

– Det var roligt att spela mot dem. Jag har fått coacha dem lite här på skolan. Häftigt att Linda hade kommit ihåg utmaningen från flera år tillbaka, säger han.

Idrottsprofilerna förenar

Thoren Framtid har idrottsprofilerna fotboll och hockey som komplement utanför timplanerna. Eleverna får chans till extra träningstid och kan därmed utvecklas som idrottare. Men enligt Linda Nilsson finns det fler fördelar.

Hon menar att de stärker sammanhållningen mellan eleverna:

– De olika klasserna spelar mot varandra. Idrotten förenar dem. Yngre spelar mot äldre och så vidare. Det gör oss starkare som skola.

Se video från matchen:
 Dekorativt element

Fler nyheter

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Fullt hus på Öppet hus

Fullt hus på Öppet hus

Stort tack till alla som besökte oss på Thoren Framtid Karlshamn på Öppet hus den 10 oktober!

Läs mer
 Succé med Career Day på Thoren Framtid Karlshamn

Succé med Career Day på Thoren Framtid Karlshamn

Vad gör egentligen en lokförare, spelutvecklare, kantor, läkare eller polis på jobbet? Det fick eleverna på Thoren Framtid i Karlshamn veta under Career Day – en inspirationsdag inför vidare studier och framtidsval. - Vi hade 30 olika föreläsare på plats och det blev oerhört uppskattat, både av eleverna och föreläsarna, säger rektorn Bettina Gyllström.

Läs mer