Succé med Career Day på Thoren Framtid Karlshamn

Succé med Career Day på Thoren Framtid Karlshamn

 Dekorativt element
Vad gör egentligen en lokförare, spelutvecklare, kantor, läkare eller polis på jobbet? Det fick eleverna på Thoren Framtid i Karlshamn veta under Career Day – en inspirationsdag inför vidare studier och framtidsval. - Vi hade 30 olika föreläsare på plats och det blev oerhört uppskattat, både av eleverna och föreläsarna, säger rektorn Bettina Gyllström.

Career Day blev faktiskt en riktig snackis i Karlshamn, såväl på Thoren Framtid som utanför skolan. Lokalradion sände direkt från skolan under dagen, eleverna pratade om Career Day både före, under och efteråt, föreläsarna var nöjda och ryktet om succén spreds till fler yrkesgrupper.

- Vi har faktiskt fått ett par mail efteråt där folk från arbetslivet hört om dagen och frågat om de kan få vara med en annan gång, säger Bettina.

Det var första gången som Thoren Framtid Karlshamn arrangerade Career Day i den här formen, som en heldag och för hela skolan. Hela 30 föreläsare från en mängd olika yrkesgrupper fanns representerade på skolan under dagen och berättade om vad de gör i sina yrken.

- Det var en väldig bredd bland föreläsarna. Vi hade bland annat en lokförare, en kantor från kyrkan, en spelutvecklare, en musiker och sedan även mer klassiska yrken som polis och läkare, säger Bettina som tycker dagen fick önskad effekt bland eleverna.

- Ja! Många fick aha-upplevelser om vad de ska bli när de blir stora, de fick inspiration inför sin prao och niorna inför gymnasievalet. Det var överhuvudtaget mycket snack om framtiden, yrkesval och kommande studier bland eleverna, säger hon.

Tanken är nu att Career Day ska bli årligt återkommande. En del i succén var att involvera personalen i planeringen av dagen. Personalen delades in i grupper om två och fick sedan i uppdrag att fixa två föreläsare var.
- Det blev ett gemensamt ansvar och jag tror att det gjorde att lärarna kände mer delaktighet och engagemang. Vi fick mycket kredd från föreläsarna för att vi bjöd på kaffe, lunch och en liten goodiebag och många tyckte att vi hade en härlig skola och härliga elever. Personalen blev så stolt över all uppskattning och alla gick hem och kände ”shit vad grymma vi är”, säger Bettina.

Bättre betyg än så går ju inte att få – så Career Day på Thoren Framtid Karlshamn är här för att stanna!

 Dekorativt element

Fler nyheter

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Fullt hus på Öppet hus

Fullt hus på Öppet hus

Stort tack till alla som besökte oss på Thoren Framtid Karlshamn på Öppet hus den 10 oktober!

Läs mer
”Thoren Framtid är en väldigt speciell skola”

”Thoren Framtid är en väldigt speciell skola”

Neo Kellander tänkte till en början att Thoren Framtid Karlshamn var en skola för honom eftersom de erbjöd en hockeyprofil, men förstod snabbt att det fanns mer än bara det.

Läs mer