Ida och Lukas lärde ut om studieteknik och gymnasieval

Ida och Lukas lärde ut om studieteknik och gymnasieval

 Dekorativt element
Optimera studieteknik samt tagga till och tipsa inför gymnasievalet. Det var temat när Thoren Framtid Växjö-niorna Ida Johansson och Lukas Nilsson höll presentationer för alla åttondeklassare på skolan. – Det var roligt varje gång. Det kändes nyttigt, säger Lukas.

I stället för att studie- och yrkesvägledaren Kicki Jönsson på egen hand skulle gå runt till alla elever på Thoren Framtid Växjö och hålla föredrag, valde hon att ta hjälp av niondeklassarna Ida Johansson och Lukas Nilsson som kunde ge tips på studieteknik och gymnasieval ur eget perspektiv.

– Jag går ut till åttorna för att de ska bli lite taggade på att plugga inför nian och så kommer jag till dem igen i nian och går igenom mer om gymnasiet. I stället för att jag skulle hålla på och traggla en massa om studieteknik och hur man tänker inför gymnasievalet valde jag ut Ida och Lukas. De har varit jätteduktiga och bra att ha med sig, säger Kicki Jönsson.

Ida och Lukas var positiva till idén och fick hålla presentationer till alla åttondeklassare – totalt fem klasser.

– Vi snackade om studieteknik och vårt gymnasieval – vad vi valt, hur vi tänkte och vilka ämnen som intresserar oss. Och sedan vad som hjälpte oss – att gå till SYV, skugga och gå på öppna hus, berättar Ida.

Övning ger färdighet

Att presentera inför en grupp människor är något som många tycker är jobbigt. Även Ida var initialt av den åsikten, men med tiden har det blivit allt lättare och allt roligare, berättar hon.

– Jag har haft jättesvårt att stå inför folk och jag har varit jättenervös, och det vet du ju också, säger Ida och kollar på Lukas innan hon fortsätter:  

– När vi fick hålla flera presentationer växte man i sig själv på något sätt.

– Jag tyckte mest att det var kul, man fick dela med sig en hel del och själv öva på att stå framför folk som man aldrig stått inför innan. Det är roligt att man kan dela med sig av hur man själv tänker, och utmana sig själv lite genom att dela med sig, säger Lukas.

Memes ett vinnande koncept

Presentationerna togs emot positivt av åttorna, enligt Lukas och Ida. Alla lyssnade och tog det på allvar. För att hålla intresset vid liv piffade Ida och Lukas upp presentationen med roliga bilder och memes, något som uppskattades av lyssnarna.

– Jag trodde först att de skrattade åt mig, men det var ju åt bilderna, säger Ida och skrattar.

Det här är Ida

Namn: Ida Johansson
Ålder:
15
Intressen:
Fotboll och ridning
Bästa med Thoren Framtid: Lärarna och den trygga känslan på skolan
Planer efter grundskolan:
Studera samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap
Drömyrke:
Polis eller inredare

Det här är Lukas

Namn: Lukas Nilsson
Ålder:
16
Intressen:
Fotboll, piano och tennis
Bästa med Thoren Framtid:
Att skolan är lagom stor, och lärarna Planer efter grundskolan: Studera samhällsvetenskapsprogrammet
Drömyrke: Något inom ekonomi

Anteckna, börja i god tid och ta hjälp av andra

På frågan vad Ida och Lukas bästa tips på studieteknik är råder det inte brist på svar. Till att börja med anser bägge två att det är bra att anteckna mycket och sedan repetera infon.

– Jag antecknar allt. Först när jag skriver lär jag mig, och sedan kan jag läsa det igen och då får jag både höra det av läraren och med mina egna ord. Då fäster det sig, säger Ida.

Duon rekommenderar även att börja med sina uppgifter i god tid, plugga lite åt gången samt maximera tiden i skolan för att slippa långa sittningar hemma. Slutligen gillar Ida och Lukas även att ta hjälp av föräldrar eller andra vuxna för att kunna bolla olika funderingar kring läxor och prov.

Gällande gymnasievalet tipsar Ida och Lukas om att utgå från egna intressen och eventuella framtidsplaner, besöka gymnasium på öppna hus och skugga elever under en dag. Detta ger möjlighet att se hur det egentligen går till på skolan samt prata med elever, något som hjälpte både Ida och Lukas hitta rätt.

– Om man redan vet vad man vill göra i framtiden så kan man ju göra sitt val utifrån det. Men om man inte vet vad man vill bli i framtiden kan man tänka som vi gjorde – vilka ämnen intresserar oss, vilka ämnen har vi lätt att få betyg i och vilka ämnen har vi svårare för? förklarar Ida.

Redo för framtiden – med visst vemod

Lukas och Ida har gått på Thoren Framtid Växjö sedan sjuan, och är väldigt nöjda med skolan. Efter tre lärorika år känner de sig nu redo för gymnasiet och nya utmaningar i nästa stadium.

– Man är liksom klar, men samtidigt vill man inte lämna klassen för att det är som ens lilla familj. Det jag tycker är så roligt med vår skola och vår mentor Kicki är att vi hittat på väldigt mycket och gjort mycket utanför skolan också. Vi har åkt ut till Holmarna, varit och käkat pizza med klassen, säger Ida innan Lukas fortsätter:  

– Spelat padel! Vi har hittat på mycket kul.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Tack till alla som kom på Öppet hus

Tack till alla som kom på Öppet hus

Vi på Thoren Framtid Växjö vill rikta ett stort tack till alla som besökte oss på Öppet hus 10 oktober!

Läs mer
Thoren Framtid Växjö blomstrar i globalt utbyte – svenska och spanska elever inspirerar varandra

Thoren Framtid Växjö blomstrar i globalt utbyte – svenska och spanska elever inspirerar varandra

Nyligen deltog eleverna på Thoren Framtid Växjö och en partnerskola i södra Spanien i ett gemensamt Erasmus+ projekt där de arbetade tillsammans och skapade en lärorik upplevelse. Eleverna från båda skolorna fick möjlighet att utveckla sina språkkunskaper, personliga färdigheter och kulturella förståelse genom att delta i olika aktiviteter och dela med sig av sina erfarenheter.

Läs mer