I stället för att studie- och yrkesvägledaren Kicki Jönsson på egen hand skulle gå runt till alla elever på Thoren Framtid Växjö och hålla föredrag, valde hon att ta hjälp av niondeklassarna Ida Johansson och Lukas Nilsson som kunde ge tips på studieteknik och gymnasieval ur eget perspektiv.
– Jag går ut till åttorna för att de ska bli lite taggade på att plugga inför nian och så kommer jag till dem igen i nian och går igenom mer om gymnasiet. I stället för att jag skulle hålla på och traggla en massa om studieteknik och hur man tänker inför gymnasievalet valde jag ut Ida och Lukas. De har varit jätteduktiga och bra att ha med sig, säger Kicki Jönsson.
Ida och Lukas var positiva till idén och fick hålla presentationer till alla åttondeklassare – totalt fem klasser.
– Vi snackade om studieteknik och vårt gymnasieval – vad vi valt, hur vi tänkte och vilka ämnen som intresserar oss. Och sedan vad som hjälpte oss – att gå till SYV, skugga och gå på öppna hus, berättar Ida.
Övning ger färdighet
Att presentera inför en grupp människor är något som många tycker är jobbigt. Även Ida var initialt av den åsikten, men med tiden har det blivit allt lättare och allt roligare, berättar hon.
– Jag har haft jättesvårt att stå inför folk och jag har varit jättenervös, och det vet du ju också, säger Ida och kollar på Lukas innan hon fortsätter:
– När vi fick hålla flera presentationer växte man i sig själv på något sätt.
– Jag tyckte mest att det var kul, man fick dela med sig en hel del och själv öva på att stå framför folk som man aldrig stått inför innan. Det är roligt att man kan dela med sig av hur man själv tänker, och utmana sig själv lite genom att dela med sig, säger Lukas.
Memes ett vinnande koncept
Presentationerna togs emot positivt av åttorna, enligt Lukas och Ida. Alla lyssnade och tog det på allvar. För att hålla intresset vid liv piffade Ida och Lukas upp presentationen med roliga bilder och memes, något som uppskattades av lyssnarna.
– Jag trodde först att de skrattade åt mig, men det var ju åt bilderna, säger Ida och skrattar.

Det här är Ida
Namn: Ida Johansson
Ålder: 15
Intressen: Fotboll och ridning
Bästa med Thoren Framtid: Lärarna och den trygga känslan på skolan
Planer efter grundskolan: Studera samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap
Drömyrke: Polis eller inredare
Det här är Lukas
Namn: Lukas Nilsson
Ålder: 16
Intressen: Fotboll, piano och tennis
Bästa med Thoren Framtid: Att skolan är lagom stor, och lärarna Planer efter grundskolan: Studera samhällsvetenskapsprogrammet
Drömyrke: Något inom ekonomi
Anteckna, börja i god tid och ta hjälp av andra
På frågan vad Ida och Lukas bästa tips på studieteknik är råder det inte brist på svar. Till att börja med anser bägge två att det är bra att anteckna mycket och sedan repetera infon.
– Jag antecknar allt. Först när jag skriver lär jag mig, och sedan kan jag läsa det igen och då får jag både höra det av läraren och med mina egna ord. Då fäster det sig, säger Ida.
Duon rekommenderar även att börja med sina uppgifter i god tid, plugga lite åt gången samt maximera tiden i skolan för att slippa långa sittningar hemma. Slutligen gillar Ida och Lukas även att ta hjälp av föräldrar eller andra vuxna för att kunna bolla olika funderingar kring läxor och prov.
Gällande gymnasievalet tipsar Ida och Lukas om att utgå från egna intressen och eventuella framtidsplaner, besöka gymnasium på öppna hus och skugga elever under en dag. Detta ger möjlighet att se hur det egentligen går till på skolan samt prata med elever, något som hjälpte både Ida och Lukas hitta rätt.
– Om man redan vet vad man vill göra i framtiden så kan man ju göra sitt val utifrån det. Men om man inte vet vad man vill bli i framtiden kan man tänka som vi gjorde – vilka ämnen intresserar oss, vilka ämnen har vi lätt att få betyg i och vilka ämnen har vi svårare för? förklarar Ida.
Redo för framtiden – med visst vemod
Lukas och Ida har gått på Thoren Framtid Växjö sedan sjuan, och är väldigt nöjda med skolan. Efter tre lärorika år känner de sig nu redo för gymnasiet och nya utmaningar i nästa stadium.
– Man är liksom klar, men samtidigt vill man inte lämna klassen för att det är som ens lilla familj. Det jag tycker är så roligt med vår skola och vår mentor Kicki är att vi hittat på väldigt mycket och gjort mycket utanför skolan också. Vi har åkt ut till Holmarna, varit och käkat pizza med klassen, säger Ida innan Lukas fortsätter:
– Spelat padel! Vi har hittat på mycket kul.