Jämställdhetsdag på Thoren Framtid Falkenberg

Jämställdhetsdag på Thoren Framtid Falkenberg

 Dekorativt element
Många föreställningar bland eleverna om vad som var flickigt och pojkigt. Då ordnade Thoren Framtid i Falkenberg en jämställdhetsdag för hela skolan – som bjöd på många spännande diskussioner och tankar kring genus.

Thoren Framtid i Falkenberg har verksamhet från förskoleklass upp till årskurs 5. Lärarna på skolan märkte att det fanns många förutfattade meningar bland eleverna om vad som var flickigt och pojkigt i allt från kläder till aktiviteter och i hur man ska uppträda. För att få eleverna att tänka till anordnades en jämställdhetsdag för hela skolan.

- Vi ville sätta det på sin spets. I årskurs 4-5 såg vi en film (”Tur och retur”) som handlar om en pojke och en flicka från olika familjer som byter plats med varandra. Det tar ganska lång tid för familjerna innan de upptäcker att pojken tagit flickans plats och vice versa, utifrån den filmen hade vi väldigt intressanta diskussioner, säger Caroline Almborg, lärare i årskurs 5.

- Eleverna resonerade själva kring till exempel klädaffärer och hur fel de tyckte att det var att de rosa kläderna bara var för tjejer. Deras förslag var att klädaffärerna skulle börja sortera kläder efter färg i stället för pojke och flicka, säger hon.

I årskurs 2 fick eleverna sortera in yrken i en tjej- och en kill-kolumn med efterföljande diskussioner.

- När de slutade gjorde eleverna slogans som ”Jag kan göra vad jag vill” och så vidare.

Hur har ni jobbat med det här efter den här temadagen?

- Vi pratar om att alla val är genomförbara och att man ska våga ha en vision och en dröm och inte låta sig begränsas av vad som anses flickigt och pojkigt. Det var första gången vi hade en sån här dag men vi ska göra det igen, säger Caroline Almborg

 Dekorativt element

Fler nyheter

Bra resultat i schacktävling för Thoren Framtid

Bra resultat i schacktävling för Thoren Framtid

Thoren Framtid Falkenberg kan få med två lag i finalen av Yes2Chess. – Det går bra för alla men bäst går det för årskurs 5, där laget ChessTigers har vunnit gruppspelet och gått vidare till utslagsmatcher, säger rektorn Alexandra Johansson Trubarac.

Läs mer
Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
ThorenGruppen skriver avtal med Pressreader – ger elever tillgång till digitala magasin och tidningar

ThorenGruppen skriver avtal med Pressreader – ger elever tillgång till digitala magasin och tidningar

ThorenGruppen AB har skrivit avtal med Pressreader. Nu erbjuds samtliga grund- och gymnasieskolor tillgång till ett stort utbud av digitala magasin och tidningar.

Läs mer