Projektet började med att Lena Selin en dag fick ett mail från Konstmuseet i norr. I mailet stod det om det röda klotet som rör sig på ytan över Torneälven och som går att följa live på deras hemsida (https://konstmuseetinorr.se/overgangar/). Klotet är en del av Jenny Nordmarks verk Övergångar, som visar naturens nyckfullhet och hur klimatförändringarna gör dessa krafter än mer oförutsägbara.
Lena blev genast inspirerad. Tillsammans med lärarna Ann Lennerth och William Palovaara startade hon projektet, där skolans andraårselever under NO-lektionerna har byggt flottar. Flottarna är runt 70 centimeter i omkrets och de flesta har en tillhörande mast för att vara så stabila som möjligt. Eleverna har i par sågat och bundit ihop sina flottar.
Projektet förankrades med lokal historia och eleverna fick bland annat se på kartor, bilder och filmer från Torneälven. En älv som historiskt sett har varit mycket viktig eftersom det gjorde det möjligt att transportera timmer.
– Det har varit ett jättekul projekt att göra. Eleverna har genom det lärt sig mycket om både bild, teknik och historia, berättar Lena.
Under skolavslutningen blev det premiär för elevernas flottar, som då släpptes ned i Torneälven. Nu hoppas skolan att de, på samma sätt som klotet, ska kunna färdas med hjälp av naturens krafter längs med hela älven. En del av eleverna har stugor i Luleå och Piteå, och har därmed en chans att få se just sin flotte glida förbi.
– Man vet ju aldrig, en flotte kan ju sjunka. Men vi hoppas att de ska komma långt, säger Lena.
Om du ser en liten flotta åka förbi i Torneälven i sommar, så kan det alltså kanske vara en del av ett konstverk signerat Thoren Framtid Vita Vidderna.



