Nu seglar Thoren Framtid Vita Viddernas projekt längs med Torneälven

Nu seglar Thoren Framtid Vita Viddernas projekt längs med Torneälven

 Dekorativt element
Om du går längs med Torneälven kan du just nu få se ett stort rött klot som långsamt rör sig längst med vattnet. Det är en del av ett konstprojekt designat av konstnären Jenny Nordmark och skapades för att visa naturens krafter. Lena Selin, lärare på Thoren Framtid Vita Vidderna, inspirerades av projektet. Nu har skolans andraårselever skickat ut flottar som ska följa i klotets fotspår.

Projektet började med att Lena Selin en dag fick ett mail från Konstmuseet i norr. I mailet stod det om det röda klotet som rör sig på ytan över Torneälven och som går att följa live på deras hemsida (https://konstmuseetinorr.se/overgangar/). Klotet är en del av Jenny Nordmarks verk Övergångar, som visar naturens nyckfullhet och hur klimatförändringarna gör dessa krafter än mer oförutsägbara.

Lena blev genast inspirerad. Tillsammans med lärarna Ann Lennerth och William Palovaara startade hon projektet, där skolans andraårselever under NO-lektionerna har byggt flottar. Flottarna är runt 70 centimeter i omkrets och de flesta har en tillhörande mast för att vara så stabila som möjligt. Eleverna har i par sågat och bundit ihop sina flottar.  

Projektet förankrades med lokal historia och eleverna fick bland annat se på kartor, bilder och filmer från Torneälven. En älv som historiskt sett har varit mycket viktig eftersom det gjorde det möjligt att transportera timmer.

– Det har varit ett jättekul projekt att göra. Eleverna har genom det lärt sig mycket om både bild, teknik och historia, berättar Lena.

Under skolavslutningen blev det premiär för elevernas flottar, som då släpptes ned i Torneälven. Nu hoppas skolan att de, på samma sätt som klotet, ska kunna färdas med hjälp av naturens krafter längs med hela älven. En del av eleverna har stugor i Luleå och Piteå, och har därmed en chans att få se just sin flotte glida förbi.

– Man vet ju aldrig, en flotte kan ju sjunka. Men vi hoppas att de ska komma långt, säger Lena.

Om du ser en liten flotta åka förbi i Torneälven i sommar, så kan det alltså kanske vara en del av ett konstverk signerat Thoren Framtid Vita Vidderna.

Elev som bygger
En flotte
En flotte med mast

 Dekorativt element

Fler nyheter

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Lena Häggström tillträder som ny rektor på Vita Vidderna den 1 augusti

Lena Häggström tillträder som ny rektor på Vita Vidderna den 1 augusti

Det blir rektorsbyte på Vita Vidderna, Kiruna till hösten. Den 1 augusti tar Lena Häggström över efter Tomas Kyrö. - Jag tycker hela Thorenkonceptet känns jättespännande. Jag tycker mycket om att samarbeta och driva på för en utveckling, säger den tillträdande rektorn.

Läs mer
Innovativa idéer på Thoren Framtid Vita Viddernas visades upp i tekniskt museum

Innovativa idéer på Thoren Framtid Vita Viddernas visades upp i tekniskt museum

Idéerna sprutade på Thoren Framtid Vita Vidderna när eleverna i årskurs 3 fick testa att återskapa 10 innovationer. Lösningarna visades upp på skolan i form av ett alldeles eget tekniskt museum.

Läs mer