Tidiga åtgärder och engagerat arbete har gett resultat för Thoren Framtid i Ronneby

Tidiga åtgärder och engagerat arbete har gett resultat för Thoren Framtid i Ronneby

 Dekorativt element
Pandemi och distansundervisning. Men tack vare noggrant, hårt och engagerat arbete från en passionerad lärarkår samt bra stöttning från huvudmannen kan Thoren Framtid Ronneby nu ta sommarlov utan någon utbildningsskuld på grund av distansundervisningen till eleverna. - Vi har haft en stor vilja att hjälpa varandra i personalgruppen och vi har gjort allt vi orkat med, säger rektorn Anna Karlsson.

Efter jullovet rekommenderades Thoren Framtid i Ronneby full distansundervisning för högstadiet på grund av smittläget i regionen. Redan där började diskussionen inom kollegiet hur de skulle göra för att inte ”tappa eleverna” i undervisningen när man inte fick träffa dem varje dag, mer än på andra sidan skärmen.
Skolan bestämde sig för att vara extra uppmärksamma på elevernas studieresultat och erbjöd också lovskola under sportlovet för att säkerställa att eleverna inte halkade efter på grund av distansundervisningen.
- Vi brukar traditionellt sett inte ha lovskola på sportlovet men vi erbjöd tre dagar för att kunna fånga upp de elever som halkat efter och de som ville ha extra undervisning. Vi hade lärare som räckte upp handen direkt och sa att de ville jobba på lovskolan, berättar rektorn Anna Karlsson.

Skolan har sedan också haft så kallad ”öppen studio” tre dagar i veckan där de erbjudit undervisning i 1,5 timme per gång i kärnämnena och andra ämnen.

- Vi har både erbjudit öppen studio för alla elever som känner att de vill ha lite extra undervisning men också sagt direkt till vissa elever att du behöver komma på öppen studio. Utöver detta har vi också haft lärare som tagit från sin planeringstid under dagtid och sagt att de kunnat erbjuda extraundervisning om de till exempel haft två lediga timmar mellan lektioner, säger Anna Karlsson.

Hur har personalen och facket tagit detta?
- Det har gått bra. Personalen har gjort det här för att de har ett stort hjärta men vi har också kunnat göra det tack vare att ThorenGruppens välvilja då de kompenserat oss för den tid och det engagemang vi lagt ner utanför undervisningstid, säger Anna.

För personalgruppen har våren så klart varit utmanande med såväl distans- som extraundervisning. Anna Karlsson har haft kontinuerliga avstämningar med sina lärare för att säkerställa att de orkar med.

- Det har varit en av mina stora uppgifter. Min oro har ju varit för hur mycket ork lärarna har och hur jag ska kunna balansera upp det. I början av distansundervisningen hade vi möten flera gånger i veckan för att stämma av, både i grupp och individuellt, säger hon och fortsätter:
- Det har aldrig varit viktigare att ha en uppdaterad risk- och konsekvensbedömning. Vi har haft en träff med skyddsombudet en gång i veckan och jag har också steppat in vissa gånger och stoppat och sagt att ”nu får du inte ha öppen studio” för jag har oroat mig för orken hos en del lärare som vill mer än livsbalansen tillåter.

Hur har du orkat då?
- Jag har kollegor, rektorskollegor och VC som jag kunnat bolla med. Det är klart att det för mig som för lärare funnits stunder då jag känt att jag inte orkar men det har gått tack vare att vi har varit många som hjälpts åt. Vi har haft en öppen dialog hela tiden, högstadiegänget och jag, där vi har lyft både det kämpiga och glädjeämnena och den öppenheten har gjort utmaningen 'enkel'. När vi gör det tillsammans så blir det bra!

Ingen utbildningsskuld när sommarlovet väntar
Skolans extra vaksamhet, tidiga lovskola och öppna studio gav effekt och på påsklovet gav man eleverna välförtjänt ledigt. När det nu vankas sommarlov så känner Thoren Framtid i Ronneby att man gjort så mycket extrainsatser under våren att det inte finns någon utbildningsskuld till de niondeklassare som nu lämnar skolan, ingen orsakad av enbart distansundervisningen i alla fall.

- Vi känner oss trygga i det och den lovskola vi erbjuder i sommar det är i kommunens regi, säger Anna Karlsson.

Helena Stenqvist är en av lärarna på Thoren Framtid i Ronneby. Det senaste året har gjort att hon fått upptäcka en ny sida av yrket och fått bekanta sig med distansundervisningens för- och nackdelar. För henne var det en självklarhet att ställa upp på lovskola och öppen studio.

- Jag vill ju att eleverna ska lyckas. Vi har uppmanat alla elever att komma på öppen studio, inte bara de som kämpar för godkänt utan även de som till exempel har ett B och vill ha ett A, säger Helena som också förklarar att bara existensen av öppen studio och lovskola på sätt och vis fick eleverna in i rätt fålla.

- Det tog ett litet tag att sätta rutinerna i början av distansundervisningen och att få eleverna att förstå att de behöver ta mer ansvar nu, men när de insåg att konsekvenserna kunde bli att de tvingades gå på lovskola vecka 8 så förstod de flesta allvaret och tog tag i det.

Haft ork att lägga in extra undervisningstid
Det finns som sagt både för- och nackdelar med distansundervisning. Bland nackdelarna finns såklart avsaknaden av den vanliga, normala kontakten med eleverna men även att det blir svårare att jobba med projekt. Bland fördelarna nämner Helena saker som att eleverna fått träna på att ta mer ansvar och att hon som lärare sparat energi då undervisningen blivit mer fokuserad.

- Vi har 20-25 elever i klasserna och när man har alla inne i klassrummet så tar det mycket energi. Nu behöver man inte säga till om det blir surrigt eller stökigt och då sparar man sin energi, vilket gjort att man haft ork att lägga in lite extra undervisningstid för eleverna. Sedan tar ju de nationella proven extremt mycket undervisningstid och då vi inte haft dem så har det funnits mer tid att undervisa på, säger hon och fortsätter:
- Sedan har vi en väldigt bra rektor som hela tiden samlat upp, stämt av och frågar hur vi mår och hur det går.

Anna och Helena konstaterar att det både i personal- som elevgruppen finns de som tycker bättre och mindre bra om distansundervisningen. Men Anna vill lyfta fram det positiva.
- Lärargänget har anpassat sig helt fantastiskt och vuxit jättemycket. Sedan finns det ju faktiskt elever som blomstrat i det här, som inte trivs med närundervisning och som tyckt det varit fantastiskt att sitta hemma och i lugn och ro får göra sitt skolarbete. Men de flesta vill ju vara här och en del har ju varit här hela tiden för att vi har sett att det behövts bl a för det psykiska måendet.

- Jag är mattelärare och det är klart det är enklare för mig med distansundervisning än till exempel för slöjdlärarna. Nu börjar eleverna tycka att det är skönt att vara i skolan igen men många gillar mixen av delvis distans. Distansundervisningen har varit spännande och man har fått tänka om helt, säger Helena.

Ett utmanande läsår är snart till ända på Thoren Framtid i Ronneby. Tack vare lovskola, öppen studio, bra teamwork och ett öppet sinnelag hos personalen kan man ta sommarlov med gott samvete – och sedan hoppas nog alla att höstterminen innebär närundervisning, som det brukar vara.

Läraren Helena Stenqvist tillsammans med elever från Thoren Framtid i Ronneby. Både lärare och elever har jobbat hårt för att slippa plugga extra på sommarlovet.
 Dekorativt element

Fler nyheter

Novellpromenad över ämnesgränserna – gav bättre resultat

Novellpromenad över ämnesgränserna – gav bättre resultat

Thoren Framtid i Ronneby har genom ett ämnesövergripande novellprojekt lyckats höja nivån på högläsningen. Arbetssättet visar hur verkligt, aktivt lärande spelar stor roll för elevernas engagemang och utveckling.– Det var fint att se hur helhjärtat de gick in i det, säger läraren Cornelia Melin.

Läs mer
Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Vi i femman

Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Vi i femman

Klass 5B från Thoren Framtid i Ronneby kom till kvartsfinal i Sveriges Radios Vi i femman. – Jag har lärt mig nya saker i flera ämnen, säger Alicia, som var en av deltagarna.

Läs mer
Thoren Framtid i Ronneby vidare i Vi i femman

Thoren Framtid i Ronneby vidare i Vi i femman

2 508 klasser och 50 170 femteklassare deltog i uttagningarna till Vi i femman 2024. Nu är det klart vilka som går vidare!

Läs mer