Elevernas samtidskonst speglar nutidens Kiruna

Elevernas samtidskonst speglar nutidens Kiruna

 Dekorativt element
Gruvstaden Kiruna håller just nu, bit för bit, på att flyttas till platsen för “det nya Kiruna”. Under hösten har eleverna i årskurs 9 på Thoren Framtid Vargen skapat samtidskonst för att skildra de stora samhällsförändringarna i staden.

Många byggnader i Kiruna har redan gått förlorade, medan andra har flyttats eller byggts upp igen. Invånarna lever i ständig förändring och kan vakna en dag för att finna en park på ett ställe där det tidigare stod en byggnad. Ett helt kvarter kan ha förflyttats på en natt… eller så kan det kännas.

För att fånga den känslan valde Thoren Framtid Vargen att starta ett konstprojekt, där eleverna under hösten har fått skapa samtidskonst. Projektet, som har fått titeln ”Stadsflytten”, ska visa upp hur samhället ser ut just nu och svara på frågan: ”Vad händer med den bit av staden som blir kvar?”

Här är elevernas samtidskonst, alla skapade i olika material och tekniker. Bilderna illustrerar deras stad och tolkningar av stadsflyttens både positiva och negativa sidor, samt deras tvivel om möjligheten att flytta en hel stad i takt med malmtrafiken.

Elevernas reflektioner om projektet "Stadsflytten":

“Min bild uttrycker en åsikt; den uttrycker osäkerheten i om det går att flytta kyrkan eller inte.” – William M

“Jag har lärt mig att skapa realistiska och snygga effekter med hjälp av penslar.” – Nova

“Jag har lärt mig att samtidskonst speglar samhället. Det kan visa en koppling mellan LKAB samhället och människorna som påverkas av stadsflytten.” – Nadja

“Jag har lärt mig om hur individer i nutiden använder konsten för att uttrycka en åsikt om samhället man lever i.” – Kevin

 Dekorativt element

Fler nyheter

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Elever startar insamling till Ukraina

Elever startar insamling till Ukraina

Under våren driver årskurs 7 på Thoren Framtid i Kiruna Ädnamvaarastugan i Kirunafjällen. Stugan öppnade den gångna helgen och då startade eleverna en insamling till krigsoffren i Ukraina.

Läs mer
Möt Thoren Framtid Vargens nya rektor: ”Vi bidrar till att göra skillnad på riktigt”

Möt Thoren Framtid Vargens nya rektor: ”Vi bidrar till att göra skillnad på riktigt”

Vi fick möjligheten att intervjua Thoren Framtid Vargens nya rektor, Katarina Wedegren. Katarina började sitt uppdrag som skolans nya rektor i augusti och är laddad för en spännande höst med nya kollegor och elever.

Läs mer