Jobbcirkus inspirerar eleverna inför framtiden

Jobbcirkus inspirerar eleverna inför framtiden

 Dekorativt element
Nu är hösten här och skolan är igång igen. Ett perfekt tillfälle för att ge eleverna en så bra grund inför framtiden som möjligt. Årskurs 9 på Thoren framtid gjorde slag i saken och åkte på en lärorik och givande Jobbcirkus.

Det är Ljungby business Arena som tillsammans med företag och näringslivet i region Kronobergs län som samverkat och tagit fram projektet Jobbcirkus. Målet är att barn och unga ska göra medvetna studie- och yrkesval, berättar verksamhetsansvarig Birgitta Kristoffersson.

– Vi vill få elever att känna sig trygga inför sin val till gymnasiestudier. Här får de chansen att träffa personal och yrkesverksamma från näringslivet. Genom att lyssna på föreläsningar och ha workshops får eleverna fundera över framtiden i en lekfull miljö. Vi vill vara med och stötta och inspirera elever, helt enkelt skapa en så bra förutsättning inför sitt nästa steg mot yrkeslivet, säger hon.

Lukas Fornander

Även för Ingegerd Eriksson, studie och yrkesvägledare på Thoren Framtid i Ljungby, är alla verktyg på Jobbcirkus guld värda. Jobbcirkus inspirerar, är stöttande och ger bra exempel på olika möjligheter tycker hon.

Ingegerd förklarar vad som kan skilja sig i olika gymnasieprogrammen och dess olika inriktningar, eleverna får en klarare bild av hur framtiden kan se ut och hur yrkesdrömmar kan bli till verklighet.

Lukas Fornander och Nea Karlsson är två av eleverna i årskurs nio som är nöjda med dagen.

Nea Karlsson

– Jag har fått den hjälpen jag behöver med de frågor jag hade. Nu känner jag mig ännu mer trygg i mitt val och ser fram emot att söka mig till fordonsprogrammet, säger Nea Karlsson.

– Dagen har motsvarat de förväntningar jag hade. Jag känner att jag lärt mig en del under dagen. Jag är säker på vad jag vill göra i framtiden, det blir estetiska programmet och musik för min del, säger Lukas Fornander.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Skolan som tidigt fångar upp elever i behov av stöd

Skolan som tidigt fångar upp elever i behov av stöd

På Thoren Framtid i Ljungby får i princip alla elever gymnasiebehörighet. Det visar en undersökning från Friskolornas Riksförbund.– Skolan har en fin tradition av att tidigt fånga upp elever som är i behov av stöd, säger Robin Brevestedt, rektor.

Läs mer
Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
TF Ljungby tog Ung Företagsamhet till nästa nivå

TF Ljungby tog Ung Företagsamhet till nästa nivå

Eleverna på Thoren Framtid Ljungby deltog nyligen i UF-projektet "Se möjligheterna" – ett projekt utformat för att öka elevernas kreativitet och företagsamhet. Resultatet? Allt från hypotetiska aktivitetshus och en ultimat väckarklocka till reklamfilmer – alster som sedan visades upp på en UF-mässa.

Läs mer