Karmateachers gör succé på TikTok

Karmateachers gör succé på TikTok

 Dekorativt element
Idéen om att starta Karmateachers tog rejäl fart under en bussresa hem från några inspirerande dagar i Piteå på Thoren Tillsammans 2019. Vi fick möjligheten att träffa Thoren Framtids TikTokstjärnor, Marie och Karin.

De jobbar båda som lärare på Thoren Framtid i Falköping och har under det senaste året vuxit snabbt i sociala medier med sitt konto ”Karmateachers”. Lärarna berättar om sin framgångssaga och hur de har lyckats förflytta sin skolundervisning från klassrummet till deras digitala kanaler på ett pedagogiskt och humoristiskt sätt! Genom kreativitet och nytänkande metoder har radarparet lyckats hitta nya forum att marknadsföra Thoren Framtid i samt bygga och stärka relationer till elever och vårdnadshavare.

För alla som inte vet, vad är TikTok?
- TikTok är en mobilapp där man kan skapa korta filmklipp oftast till musik, meddelanden och livesändningar. Appen är väldigt populär globalt bland barn och unga. Många klipp blir virala och återskapas i sin tur av andra användare.

Vilka är personerna bakom Karmateachers?
Marie Arvidsson - 40 år, bor på landet en bit utanför Falköping. Arbetar på Thoren Framtid som svenskaoch mattelärare. Har ett brinnande intresse för att skriva egna texter och nördar gärna undervisning och bedömning. Slår på stort på tisdagar då boxhandskarna åker på på gymmet men slår bara snälla slag eller på döda ting. Tycker att det bästa sättet att koppla av på är att klippa gräset.

Karin Ekman 35 år, bor i Falköping. Arbetar på Thoren Framtid som musiklärare och SVA-lärare. Gillar musikaliska inslag i vardagen och på fritiden, trivs som bäst i stora musikprojekt och körsammanhang. Är livrädd för blod och går lätt vilse, en gång med en elevgrupp i en fårhage på Ålleberg. Har funderat på att skaffa hamster men inte kommit till skott.

När och hur kom ni på idén att starta Karmateachers?
- Tanken väcktes för ett år sedan då vi började fundera på hur vi kunde marknadsföra vår undervisning och förhoppningsvis locka fler elever till vår skola. Idéen tog sedan rejäl fart under en bussresa hem från Thoren tillsammans i Piteå 2019. Vi har väl tre dagars föreläsningar, sena kvällar och alldeles för lite sömn att tacka för att idéerna sprudlade, vissa mer galna än andra! De minst galna gjorde vi verkstad av och Karmateachers var en av dem. Vi började spåna på i vilka kanaler vi ville synas, valet föll snabbt på TikTok då det var och är en populär app bland elever på vår skola och i övriga världen. Efter det behövde vi komma på ett slagkraftigt namn på vårt konto. Karmateachers var snabbt uppe som förslag: Kar för Karin och Ma för Marie + teachers. Helt logiskt! Att det skulle ha någonting med karma att göra hade vi inte en tanke på från början men många har frågat oss om det finns något underliggande kryptiskt budskap bakom det och vem vet, det kanske det gör...

I vilka kanaler finns ni och hur många följare/ visningar har ni totalt?
- Vi finns på TikTok, Instagram och Youtube. Sök på Karmateachers så dyker vi upp! Sammantaget har vi ca. 10 000 följare, de flesta kommer från Sverige och på en smickrande andraplats kommer följare från USA. Vi har en hashtag som skvallrar om att intresset är stort, i dagsläget cirka 400 000+ visningar på våra klipp.

Vad visar ni upp i era kanaler?
- Vi är två väldigt roliga (och till synes ödmjuka lärare), så mestadels av vårt innehåll är riktat åt det lite mer humoristiska hållet. Vi är noga med att hålla en professionell och ansvarsfull “lärarnivå” på klippen men samtidigt ändå visa en annan sida av oss själva. De klippen vi gör är tänkt att passa vår yngre publik men det är väldigt svårt för oss att i förväg avgöra vad som kommer att slå. Vissa klipp attraherar uppenbart de äldre följarna då vi ser att vi får fler kommentarer och likes på Instagram och färre på TikTok. Medan andra klipp har stort genomslag på TikTok. Det gäller även att ha lite koll på vad som “trendar” och därför krävs det en del research och ganska mycket förberedelse.

Vilka följer er?
- Vår målgrupp är elever, (förhoppningsvis) blivande elever och vårdnadshavare. Barn och unga i åldrarna 5-16 år är de som är mest aktiva på våra konton.

Vad är syftet med Karmateachers?
- Syftet med Karmateachers är att skapa en trygg, humoristisk och tillåtande miljö i de sociala medier där våra elever befinner sig. Att vara lärare idag handlar mycket om att bygga goda relationer, vi känner att vi kan dra nytta av att befinna oss på elevernas “hemmaplan”. Stundtals kan klimatet på sociala medier vara hårt för våra unga, vi är väldigt noga med att ofta kolla av kommentarsfält för att undvika negativa kommentarer. Vår slogan “Teaching the future” syftar till just framtiden, framtiden som vi dagligen möter i våra klassrum. Att mötas i ett humoristiskt forum där allt är lite lättsammare har vi märkt är en fördel. Vi möter dagligen situationer i skolan som kräver att vi byggt goda relationer med eleverna och Karmateacher har i flera fall öppnat upp vägen till att bygga just de relationerna som ibland kan kräva en ansträngning utöver det vanliga.

Känner folk igen er på gatan? Kan man säga att ni numera är lokalkändisar i Falköping?
- OOOOM de känner igen oss! Vi kan inte gå på stan längre och det har inget med Covid-19 att göra, OM man säger så! Vi får många meddelanden från barn och unga som har sett oss på olika ställen, häromdagen fick vi höra ryktesvägen att Karin handlade toalettpapper och bananer på ICA Maxi till exempel. Så man behöver inte ha lika bra koll på sig själv längre, det sköter våra följare.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Skolan lanserar musikvideo till jul – ska lyfta medmänsklighet och mod

Skolan lanserar musikvideo till jul – ska lyfta medmänsklighet och mod

Thoren Framtid i Falköping driver just nu ett digitalt musikprojekt i syfte att lyfta mod och medmänsklighet. Projektet ska mynna ut i en musikvideo, där både elever och lärare medverkar, som lanseras den 13 december.

Läs mer
Hur vi på Thoren Framtid i Falköping förebygger smittspridningen av covid-19

Hur vi på Thoren Framtid i Falköping förebygger smittspridningen av covid-19

På Thoren Framtid i Falköping arbetar vi ständigt med smittförebyggande åtgärder under Coronapandemin.

Läs mer
Information: Här är ThorenGruppens riktlinjer för Coronaviruset

Information: Här är ThorenGruppens riktlinjer för Coronaviruset

Nedan finns ThorenGruppens riktlinjer och övrig information som gäller under tiden för Coronavirusets spridning och påverkan.

Läs mer