Digital lösning ska minska matsvinnet på Thoren Framtid Karlstad

Digital lösning ska minska matsvinnet på Thoren Framtid Karlstad

 Dekorativt element
Matsvinnet ska minska och eleverna bli mättare. Nu kan eleverna på Thoren Framtid i Karlstad förbeställa sin skolmat varje vecka via en ny app från skolmatsleverantören MYFOODS.se.

Ett av ThorenGruppens hållbarhetsmål är att servera god, nyttig och hållbart producerad mat samt minska matsvinnet. Målet är att matsvinnet ska minska med 30 procent till 2025 och 50 procent till 2030.

På Thoren Framtid i Karlstad testar man nu en spännande digital lösning. Där ska nämligen högstadieeleverna nu välja och förbeställa vilken mat de ska äta varje vecka. Eleverna beställer maten via en app som leverantören MYFOODS.se tagit fram. De kan välja mellan tre rätter per dag och elevernas beställningar underlättar mycket för leverantören i sitt planerings- och hållbarhetsarbete.

- Vi har kört det här systemet analogt ett tag under våren och vi har märkt att det blir skillnad. Det blir mindre matsvinn och rester vilket är bra för oss, eleverna och för samhället. Det här blir ju också ett sätt för oss att få svart på vitt vilka maträtter som är populära och som barnen tycker om, säger Anas Al Akkad på MYFOODS.se i Karlstad.

Under våren har högstadieeleverna som sagt beställt mat ”analogt” varje vecka. Själva skolmatsappen har precis börjat användas i skarpt läge och rektor Marina Edman Hellgren tycker det känns som ett bra upplägg för högstadieeleverna.

- Det känns som en win-win. Eleverna äter förhoppningsvis mer och slänger mindre så att det blir mindre svinn, vilket är bra ur hållbarhetssynpunkt, säger Marina Edman Hellgren, rektor på Thoren Framtid i Karlstad.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Fina julinitiativet: Sanna och Lova skapade julklappsträd

Fina julinitiativet: Sanna och Lova skapade julklappsträd

I Karlstad står för närvarande ett träd fullt av julklappar. Om det är Pippi Långstrump som varit på besök och återskapat sitt klassiska julklappsträd? Nej, däremot en elev och elevassistent på Thoren Framtid Karlstad som vill hjälpa folk som har det svårt inför julen.

Läs mer
Elever plockar skräp och håller Sverige rent

Elever plockar skräp och håller Sverige rent

Eleverna på Thoren Framtid i Karlstad plockar skräp hela veckan för att Hålla Sverige Rent.

Läs mer