Elever plockar skräp och håller Sverige rent

Elever plockar skräp och håller Sverige rent

 Dekorativt element
Eleverna på Thoren Framtid i Karlstad plockar skräp hela veckan för att Hålla Sverige Rent.

Skräpplockardagarna anordnas av Karlstads kommun för att hålla Sverige rent. Thoren Framtid är med på tåget och ett par grupper har jobbat med projekt kring nedskräpningen i flera veckor. Den här veckan så plockar eleverna i årskurs 4 till 9 skräp måndag till onsdag och eleverna på lågstadiet plockar torsdag och fredag. De kommer att städa gräsmattan, skolgården och närområdet.

Innan eleverna ger sig ut och plockar skräp i praktiken så håller lärarna en teori-lektion om vilka effekter nedskräpning kan få. Markus Holmgren är lärare och mentor i årskurs 6 och har kopplat nedskräpningen till sin undervisning i teknik och NO.

- Jag har pratat lite om olika material och förpackningar och hur de kan återvinnas. I framförallt tekniken så finns det ju som ett kunskapskrav att du ska kunna redogöra för hur olika material påverkar människan, naturen och samhället, säger Markus.

Det saknas tyvärr inte skräp i naturen och omgivningarna. Enligt Håll Sverige Rent så slängs exempelvis ungefär en miljard cigarettfimpar per år i landet. Men det går även snabbt att fylla soppåsarna med annat skräp, så som papper, plast och glas.

- Jag körde faktiskt lite plogging, en blandning av att plocka skräp och jogga, på idrotten med åttorna och niorna. Niorna fick ihop 20 påsar skräp på en lektion, så det finns en hel del, säger Markus Holmgren.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Därför är det bra att besöka skolor på plats

Att läsa på tar dig bara en bit på vägen. Den bästa känslan för om en skola är rätt för ditt barn får du genom att besöka den. Här listar vi några anledningar att boka in ett besök – och ett par tips för då du är på plats på skolan.

Läs mer
Fina julinitiativet: Sanna och Lova skapade julklappsträd

Fina julinitiativet: Sanna och Lova skapade julklappsträd

I Karlstad står för närvarande ett träd fullt av julklappar. Om det är Pippi Långstrump som varit på besök och återskapat sitt klassiska julklappsträd? Nej, däremot en elev och elevassistent på Thoren Framtid Karlstad som vill hjälpa folk som har det svårt inför julen.

Läs mer
Digital lösning ska minska matsvinnet på Thoren Framtid Karlstad

Digital lösning ska minska matsvinnet på Thoren Framtid Karlstad

Matsvinnet ska minska och eleverna bli mättare. Nu kan eleverna på Thoren Framtid i Karlstad förbeställa sin skolmat varje vecka via en ny app från skolmatsleverantören MYFOODS.se.

Läs mer