I skolans nya café får eleverna öva på entreprenörskap

I skolans nya café får eleverna öva på entreprenörskap

 Dekorativt element
På Thoren Framtid i Karlstad har man nyligen startat ett skolcafé som eleverna får vara med och driva. Josefin Granath, som är mentor för årskurs 8 och lärare i bland annat hemkunskap, är ansvarig för det nya företagsprojektet på skolan och har stora visioner för både eleverna och caféet. Här berättar hon om bakgrunden till caféet och vad projektet ger eleverna för kunskaper och färdigheter.

När startade ni ert elevcafé på skolan?

– Vi startade det ganska omgående vid skolstarten HT20.

Vad är bakgrunden till elevcaféet?

– Vi ville göra något för eleverna på skolan och då tänkte vi att ett elevcafé som eleverna är med och driver skulle vara uppskattat.

Hur ser caféupplägget ut?

– Då jag är mentor i klass 8 valde jag att de skulle få vara med att driva caféet. Jag undervisar b.la. i hemkunskap, så alla inköp sköter jag men klassen är med och påverkar vad som ska köpas in och är med och skriver inköpslista mm. Ibland bakar eleverna på hemkunskapen och säljer bakverken i caféet. Vi har ett rullandeschema i klassen där både jag och eleverna får turas om att jobba i fiket. Då jag undervisar en hel del under veckorna har vi endast möjligheten att ha öppet fyra dagar i veckan och då är det öppet ca 1 timme/ tillfälle. Om jag har tid brukar jag spontanöppna caféet ibland när jag vet att elever har ätit lite dåligt på lunchen. Vi säljer b.la. vattenflaskor, smörgås, yoghurt, snack-pot och frukt. På fredagar finns det även juice, godis och fikabröd.

Vad har den nya satsningen fått för bemötande av elever och lärare på skolan?

– Mycket positivt, både lärare och elever handlar i caféet. Det blir en naturlig samlingspunkt på skolan.

Vika positiva effekter har elevcaféet gett eleverna som driver det?

– De lär sig att ta ansvar och utveckla entreprenöriella kunskaper. Syftet är att de ska driva fiket som ett litet företag. De flesta av våra elever älskar att vara i caféet. Städning ingår också i arbetsuppgifterna. Man ansvarar för att hålla rent och snyggt samt ställa rätt möblerna, torka bord mm. Än så länge har caféet inte genererat så mycket inkomst då vi vill att alla ska ha råd att handla. Vi har ganska låga priser men vi jobbar på det, tanken är att klassen ska få in lite pengar på sitt arbete för att kunna hitta på något kul tillsammans. Min vision är att caféet ska drivas av elever när de går i åk 8, så att årets åk 7 har något att se fram emot.

Vad är din personliga favorit i elevcaféet?

– Svår fråga då vi inte säljer kaffe.... Men jag väljer nog Loka citron och Wasaknäcke med fyllning.

 Dekorativt element

Fler nyheter

Fina julinitiativet: Sanna och Lova skapade julklappsträd

Fina julinitiativet: Sanna och Lova skapade julklappsträd

I Karlstad står för närvarande ett träd fullt av julklappar. Om det är Pippi Långstrump som varit på besök och återskapat sitt klassiska julklappsträd? Nej, däremot en elev och elevassistent på Thoren Framtid Karlstad som vill hjälpa folk som har det svårt inför julen.

Läs mer
Digital lösning ska minska matsvinnet på Thoren Framtid Karlstad

Digital lösning ska minska matsvinnet på Thoren Framtid Karlstad

Matsvinnet ska minska och eleverna bli mättare. Nu kan eleverna på Thoren Framtid i Karlstad förbeställa sin skolmat varje vecka via en ny app från skolmatsleverantören MYFOODS.se.

Läs mer
Elever plockar skräp och håller Sverige rent

Elever plockar skräp och håller Sverige rent

Eleverna på Thoren Framtid i Karlstad plockar skräp hela veckan för att Hålla Sverige Rent.

Läs mer
Thoren Framtid i Karlstad ställer inte in, de ställer om

Thoren Framtid i Karlstad ställer inte in, de ställer om

Thoren Framtid i Karlstad anpassar sin verksamhet i dessa tider och ställer om till digitala lösningar för att minimera smittspridningen.

Läs mer
Information: Här är ThorenGruppens riktlinjer för Coronaviruset

Information: Här är ThorenGruppens riktlinjer för Coronaviruset

Nedan finns ThorenGruppens riktlinjer och övrig information som gäller under tiden för Coronavirusets spridning och påverkan.

Läs mer